• Eksportbarometer

Eksportbarometer - nøgletallet for dansk eksport

Går det op eller ned for dansk eksport, og hvilke udfordringer har de danske eksportvirksomheder netop nu? Det undersøger Danish Export og Jyske Bank hvert kvartal med Eksportbarometer.

Med ambitionen om at forudsige og synliggøre udviklingen i dansk eksport udgiver Danish Export Associaton i samarbejde med Jyske Bank Eksportbarometer, som hvert kvartal giver et her-og-nu-billede af eksporten og de udfordringer, som virksomhederne oplever på markederne.

Vi spørger et panel på mere end 400 virksomhedsledere, hvordan det står til med eksporten i deres virksomhed lige nu, og hvilke forventninger de har til det kommende kvartal. Herunder undersøge vi på hvilke markeder der forventes frem- eller tilbagegang og hvilke faktorer, der har størst betydning for deres eksport lige nu.

Eksportbarometer forudsiger tendenser

Formålet med Eksportbarometer er at synliggøre udviklingen i dansk eksport for at fremme eksporten og understøtte danske eksportvirksomheder, beslutningstagere, politikere og presse med nyeste viden.

I tilblivelsen af Eksportbarometer er der skelet til det tyske ifo-index, hvor tyske topledere hver måned giver deres indikationer på, hvordan erhvervsklimaet udvikler sig.

På samme måde giver Eksportbarometer et helt aktuelt billede af, hvordan det står til med eksporten og hvilke udfordringer eksportvirksomhederne står over for netop nu. Virksomhedsledernes svar giver en indikation på, om der kan forventes vækst eller tilbagegang, og på hvilke markeder, det kommer til at gå op eller ned.

I modsætning til andre opgørelser, ser Eksportbarometer fremad og kan dermed være et værktøj til at handle frem for blot at registrere hvordan eksporten har udviklet sig bagudrettet.

Desuden giver Eksportbarometer om en lang række aktuelle udfordringer, som har betydning for de danske virksomheder og deres eksportaktiviteter. Det kan være den geopolitiske eller økonomiske udvikling, forsyningskæder, rapporteringskrav, adgangen til arbejdskraft og mere meget.

Philip Schröder

Datagrundlaget

Eksportbarometer er udviklet i et samarbejde mellem Jyske Bank og Danish Export Association – med sparring fra professor i økonomi ved Aarhus Universitet Philipp Schröder, som har været med til at sikre et validt datagrundlag.

I eksportbarometerets panel deltager både små, mellemstore og store eksportvirksomheder spredt geografisk over hele Danmark. Mere end 400 danske eksportvirksomheder er med i panelet, og ambitionen er, at det skal udvides til mindst 500 paneldeltagere.

Det helt særlige ved Eksportbarometer er, at man hver gang spørger de samme nøglepersoner i de deltagende eksportvirksomheder. Oftest, når man foretager målinger eller udarbejder statistikker omkring eksport, er det tilfældigt, hvem der udtaler sig fra de deltagerende virksomheder. Men her har man kun talt med topledere fra nogle af landets dygtigste eksportvirksomheder. Og det giver et helt unikt datagrundlag, hvor man også får den strategiske dimension med. Topledernes svar er anonymiserede.

Kontakt os, hvis du har spørgsmål til Eksportbarometer eller ønsker at blive en del af panelet

 • Mette Kristensen Communications Consultant danish export / dansk eksport

  Mette Kristensen

  PR & Communications Consultant
  +45 2885 6430 mek@danishexport.dk
 • Mette Kristensen

  PR & Communications Consultant

  Mette holder styr på foreningens PR-indsatser og pressehåndtering. Hun driver Eksportbarometer og producerer video og podcast.

  Mette er uddannet journalist og har tidligere arbejdet på flere nyhedsmedier.

  Mette Kristensen Communications Consultant danish export / dansk eksport