Kend din stil, og bliv en bedre networker: Er du dykker eller surfer?

Går du i dybden, eller surfer du på overfladen, når du netværker på fx møder eller messer? Dit netværksmønster bunder sandsynligvis i, om du er introvert eller ekstrovert.

”Vi er ikke født dygtige netværkere. Det er lidt ligesom at gå til fitness – du skal træne og øve dig fx gennem indspark fra andre og ved at spørge om hjælp, når du møder nogen, der er dygtige til at netværke,” siger coach Ditte Ernst, der er selvstændig og coacher både intro- og ekstroverte.

Analytisk dykker

Vi har alle har et netværksmønster, og det kører ofte på autopilot. ”Er du introvert, kan vi sammenligne det med at være en dykker, der tager iltmasken på og går analytisk til værks. Du stiller spørgsmål, får mere viden og danner derudfra sammenhænge, som gør, at det indre landkort begynder at tegne sig. Faren er, at du kan ende med at gå hjem fra netværksmøder uden at have fået fortalt om dig selv, og hvad du søger,” forklarer Ditte Ernst og uddyber:

”Introverte skal turde at byde andre op til dans i stedet for at vente på at blive opdaget. Du har brug for et netværk, som ligger ud over din indercirkel, så øv dig fx i at gå hen til andre og spørge, om du må tage del i deres samtale. Derudover er det en god idé at sætte et mål for, hvem du specifikt skal tale med, og hvad der er vigtigt at få sagt.”

Surfer med fart på

Introverte vil typisk finde det udfordrende at komme til et møde med 50 ukendte mennesker, mens ekstroverte ikke synes, at der er noget bedre.

”Her taler vi om en stil, der kan beskrives som en surfer i hawaiiskjorte - der er rigtig meget fart på. Ekstroverte taler mere, end de lytter og er gode til at gå hen til nogen og starte en samtale. Du går hjem fra møder med masser af energi og bliver ladet op i dialog med andre. Din udfordring er, at du kan ende med at være et levende visitkort frem for at skabe relationer,” forklarer Ditte Ernst.

Ekstrovert: Surfer i hawaiiskjorte

Fart over feltet
 • Taler meget og lytter mindre
 • Ikke så interesseret i detaljer
 • Får energi af at være sammen med andre
 • God til at starte en samtale
 • Bryder gerne ind, når andre taler sammen
Din gave

Du bidrager med energi, åbenhed og dialog.

Vær opmærksom på:
 • Din brusende energi kan virke overvældende på nogle.
 • Du får ikke så meget energi ud af at samle op efter møder, så du får det måske ikke gjort.
 • Du er hurtig til at opbygge et stort netværk – men går ikke i dybden med dine kontakter.

Introvert: Dykker med iltmaske

 • God til at observere
 • Lytter mere og taler mindre
 • Stiller spørgsmål og henter viden
 • Fornemmer stemninger
 • Føler sig blæst efter et netværksmøde
Din gave

Du tager dig tid til andre og gør dig umage.

Vær opmærksom på:
 • Du går hjem uden selv at have fortalt om dig selv og det, du søger fra netværket.
 • Du kan komme til at virke passiv eller arrogant, hvis du observerer meget og ikke får sagt noget.
 • Du får ikke det optimale ud af dit netværk, hvis du venter for længe på, at andre rækker ud til dig.

Netværkets færdselsregler

Uanset om du har præference for din intro- eller ekstroverte del, er det en god idé at være opmærksom på dine udfordringer og gaver. På den måde kan du bidrage til at overholde færdselsreglerne for netværk – nemlig, at vi skal inkludere hinanden for at skabe mest mulig værdi for os selv og andre.

”Forskellighed er guld, og alle har noget at komme med. Som ekstrovert kan du bruge dine evner til at åbne samtaler og hjælpe andre på banen,” siger Ditte Ernst og giver konkrete råd:

”Sænk dit tempo, og vær opmærksom på, hvem der ikke siger så meget eller står lidt alene. Hv-spørgsmål er gode samtaleåbnere, hvor du kan inkludere andre i en dialog og samtidig få vist, at du har en interesse i dit netværk.”

[Brug ikke] Ditte Ernst- Fotokredit, Jeppe Mehlsen, Mit Perspektiv
"Vi er ikke født dygtige netværkere. Det er lidt ligesom at gå til fitness – du skal træne og øve dig" - Ditte Ernst, Coach Jeppe Mehlsen, Mit Perspektiv
Vær klar til small talk

Som introvert er du god til at planlægge, og det kan du bruge til at forberede dig til netværksmøder.

”Gør dig fx klar til smalltalk ved at have et par emner i baghånden, som giver dig noget trygt at gribe til i samtalen. Det kan være en bog, du har læst eller en nyhed, der optager dig. På den måde er du forberedt på den snak, som ellers kan være en udfordring,” siger Ditte Ernst.

Bryd dit netværksmønster

Det er følelserne, der er barrieren. Og det gælder for os alle uafhængigt af netværksmønster:

”Spørg dig selv: Hvad er det egentlig, jeg er bange for at være i andres øjne? Vend det så på hovedet og brug det som en styrke. Du kan bryde dit netværksmønster ved at opsøge mennesker, som du normalt ville gå udenom – det kunne fx være en person, du synes, virker kedelig, eller en, du finder intimiderende,” siger Ditte Ernst.

 • Networking Stock3

  How to: Sådan bliver du en bedre networker

  Når du skal i gang med at networke, er det vigtigt, at du er forberedt. Derfor har vi samlet gode råd og guides til, hvordan du bliver en bedre networker, og hvordan du styrker dit netværk