Med åbenhed og indsigt styrer vi fri af økonomiske farer

De økonomisk og geopolitisk usikre tider er ikke ovre. Med åbenhed over for hinanden og bedst mulig viden om markeder og samarbejdspartnere er der langt bedre chance for at komme stærkt ud på den anden side.

De mørke økonomiske skyer begynder at sprede sig og lukke flere og flere solstråler igennem. Landets fremmeste økonomer er enige om, at økonomien er på vej mod en blød landing og dermed kommer lidt mindre uskadte ud på den anden side, end hvis prognosen havde lydt på recession og dyb krise.

Men for virksomheder, der handler globalt, er der stadig en række risikomomenter at navigere i, og man skal fortsat træde varsomt i forhold til handler med sine internationale kunder, hvis man vil være sikker på at få betaling for sine varer.

”Helt konkret skal man som en virksomhed, der giver kredit til sine kunder, være lidt ekstra opmærksom på ikke hvad der er sket for 12 måneder siden, men hvad der sker lige nu, og hvad der kommer til at ske i nærmeste fremtid. Når man kreditvurderer, skal man ikke kun sætte sin lid til et regnskab, der er et år gammelt, men man skal forstå, hvad der sker i den branche, man sælger til, og man skal forstå, hvad der sker hos den kunde, man sælger til. Så opdateret viden er super vigtigt,” siger Jesper Daugaard Faurby, administrerende direktør hos Atradius Danmark, som tilbyder kreditforsikring, inkasso og garantier til danske virksomheder.

Jesper Faurby
Jesper Daugaard Faurby, Administrerende direktør, Atradius

Stil spørgsmål og gå i dialog

For at komme i besiddelse af den opdaterede viden kan man ikke nødvendigvis kun forlade sig på økonomiske prognoser og her-og-nu-billeder af den finansielle situation verden over. Man er nødt til at kende sine kunder og deres specifikke situation for at kunne agere i markedet og styre uden om situationer, hvor man kunne risikere at stå med håret i postkassen og nul betaling for sine varer.

”Jeg tror, at den måde vi bedst kommer igennem en periode, hvor vi kommer til at få lidt flere konkurser, er at være åbne overfor hinanden og stille de rigtige spørgsmål. Det er også vigtigt at være åben, hvis det ikke går særligt godt og sige, at lige nu ser det sådan og sådan ud, men vi har de og de planer for at løse det, og vi regner med at komme ud på den her måde. Det skaber tillid og det skaber åbenhed. Selvfølgelig er der noget der går galt, men der er mere, der løser sig ved at vi er åbne og vi deler viden, end hvis vi lukker os sammen. For hvis vi lukker os sammen, bliver folk bekymrede, og så tør ingen noget,” mener Jesper Daugaard Faurby.

Spænd sikkerhedsselen

Og det er vigtigt at turde, hvis vi skal hjælpe os selv om hinanden bedst muligt mod økonomisk bedre tider. Og har man ikke selv ressourcerne til at søge den nødvendige viden og indsigt, kan det være en god idé at allierede sig med en partner.

”Jeg vil gerne være den, der kører i en bil og har taget en sikkerhedssele på. For hvis du bevæger dig rundt ude i trafikken, og der er en masse muligheder for, at noget kan gå galt, så tør du alt andet lige at køre lidt mere raskt til, hvis du har en sikkerhedssele på end hvis du ikke har. Så man er nødt til at anerkende, at der er udfordringer, finde ud af, hvordan du vil håndtere dem, gøre det struktureret og ikke ad hoc, og sørge for at have de rigtige ressourcer. Så løser du det bedre end dine konkurrenter, og dermed griber du de muligheder, der er i et marked med udfordringer,” siger Jesper Daugaard Faurby.

Atradius er partner i Danish Export Association. Læs mere om hvad Atradius kan tilbyde din virksomhed.