Digitalisering i vandindustrien: Vi skal i fællesskab udnytte data bedre

Danske virksomheder udvikler mange innovative og effektive løsninger, der kan optimere ressourceforbruget i vandindustrien. Men det er langt fra alle, som investerer i de nødvendige løsninger og kompetencer til service, vedligehold og udvikling af vand- og spildevandsanlæg. Vi skal og kan blive meget bedre til at samarbejde om, hvordan vi kan dele og trække værdi ud af data, mener Erik Andersen, som er Business Director for Software i Envidan.

Hvordan skal vi styre et renseanlæg for at reducere energiforbruget, øge energiproduktion og mindske kemikalieforbruget? Hvor på drikkevands- og procesvandsledningerne er der lækage? Hvordan får vi viden om mulig forurening af drikkevand og procesvand? Mange gode spørgsmål, som data kan hjælpe med at skabe et bedre beslutningsgrundlag for.

Med data kan du måle på, optimere og vedligeholde infrastruktur og planlægge dine investeringer i infrastruktur. Det kan være indvindingsområder, vandværk, procesvand, distributionsnetværk og rense- og spildevandsanlæg. Så du for eksempel hurtigt finder frem til fejl, når de opstår, eller endnu bedre – før de opstår.  

Så bruges tid og ressourcer meget mere effektivt og til mindre gene for forbrugeren. Det lyder jo smart. Og alligevel er det store spørgsmål i vandsektoren, hvorfor er flere ikke i gang med at dele og få mere værdi ud af de mange data, som allerede findes, til gavn for både egen forretning og kunder.

”Det er ikke nødvendigvis, fordi der ikke er en velvilje eller interesse i branchen,” fortæller Erik Andersen. ”Men jeg oplever, at mange er i tvivl om, hvordan de kommer i gang, og hvilken værdi data reelt set kan skabe. Derfor bliver data, datadeling og digitalisering ikke en integreret del af forretningen.”

Erik Andersen, Envidan
Erik Andersen, Business Director for Software i Envidan

Du løser små problemer med stort impact

Envidan rådgiver om vand, spildevand og afløb og anvender den faglige indsigt til at levere software til domænet. Blandt andet til drift, analyser og indberetninger. Softwaren baseres blandt andet på sensorer, dataplatforme, overvågning, avanceret dataanalyse og machine learning.

Derfor er det en vigtig del af Envidans kerneforretning at ændre på opfattelsen af, at data er en dyr investering, så flere får øjnene op for, at det på lang sigt er dyrt ikke at investere i data og digitale processer. Envidans kunder er primært forsyninger og private virksomheder, der bruger software til alt fra at planlægge driften og registrere fejl til at kigge på, hvordan de optimerer deres strøm- og energiforbrug og generelt investerer i de mest effektive komponenter.

”Du kan begynde at se mønstre med data. Hvis det for eksempel er det samme sted i rørledningerne, nedbruddene sker, så ved du, hvor du skal sætte ind. Du kan løse mange små problemer med den slags viden. Problemer, som ellers ville vokse sig store blive dyre og til gene for forbrugere,” fortæller Erik Andersen.

Det synspunkt tilslutter Jesper Kjelds, Head of Water Tech i Danish Export, sig:

”Hvis du for eksempel vil bruge data til at forudsige restlevetiden for infrastruktur, er det vigtigt, at du har adgang til kvalitetssikrede data. Og det er helt essentielt, at forsyninger deler data, da værdien af dataanalyser afhænger af størrelsen på datasættet. Det handler ikke om at købe billigt ind, men sikre den bedste investering set over anlæggets forventede levetid. I Danmark har vi de teknologier, der skal til, så du skal træffe mere informerede beslutninger om, hvordan du vil investere, vedligeholde og udskifte.”

Digitaliseringen bliver drevet af mennesker

Hvis du vil gøre digitaliseringen til en mere integreret del af forretningen, er du nødt til at investere. Ikke kun i de rigtige softwareløsninger, men også i mennesker.

Der skal være motivation og opbakning fra ledelsen, og medarbejderne skal føle ejerskab og kunne se værdien i at gøre arbejdsprocesser mere smarte og agile.

”Det er vigtigt, at du som ledelse bakker op og får oprustet medarbejdernes kompetencer, viden og indsigt i data og digitalisering. Så alle kan se værdien i, at manuelle arbejdstrin bliver mere effektive og minimerer risikoen for fejl og spildtid. Målet er nødvendigvis ikke færre hænder, men at skaffe tid til de opgaver, der skaber mest værdi for forretningen,” forklarer Jesper Kjelds og fortsætter:

”Da jeg var Digitaliseringschef i Aarhus Vand, besluttede vi at udskifte flere ældre IT-systemer for at få en mere effektiv og økonomisk drift og for at få systematiseret dataindsamling, kvalitetssikring og datadeling. Vi etablerede BI rapporter med overblik over projekter og status. Det var noget, de administrative medarbejdere helt konkret kunne se og mærke værdien af, fordi de fik mere tid til deres kerneopgaver i stedet for at skulle overflytte data manuelt fra et Excel-ark til et andet.”

Vi skal dele de gode løsninger

Vi skal dele viden om værdien af data, deling og digitale processer. Ikke kun internt, men også på tværs af vandsektoren, mener både Erik Andersen og Jesper Kjelds.

”Vi skal ikke dele alt data, men vi skal blive bedre til at dele viden om de digitale løsninger, der kan spare penge, ressourcer og arbejdskraft, og som kan skabe større innovationskraft inden for vandsektoren,” forklarer Erik Andersen.

”Hvis vi nu tager forsyningerne, så arbejder de med de samme problemstillinger landet over. Store regnmængder, stigende energipriser og mange andre udfordringer. Så hvorfor ikke hjælpe hinanden med at vælge de mest effektive, grønne og besparende løsninger? Det er nødvendigt, hvis forsyningerne skal kunne leve op til effektivitetskravet på de to procent årligt og andre lovmæssige krav og regulativer,” siger Erik Andersen.

Partnerskaber løfter dansk eksport af vandteknologi

Der er flere eksempler på, at aktører i vandsektoren indgår samarbejder for at samle data på tværs og bane vej for videreudvikling. Et eksempel er projektet Water Data Space, som er et samarbejde mellem blandt andet Water Valley Denmark, Aarhus Vand, DTU, Aalborg Universitet, Aarhus Universitet og Systematic, der alle bidrager til at udvikle og teste en metode til datadeling ved at gennemføre en række testcases, hvor datadeling åbner op for effektiviseringer.

Ifølge Erik Andersen skal den digitale udvikling bæres frem af både store virksomheder og små startups.

”De store forsyninger og store private virksomheder skal understøtte de små. De har musklerne og ressourcerne til at sætte skub i den digitale transformation og finde frem til de gode business cases. På samme tid ser vi også mange eksempler på, at mindre virksomheder og små startups går i front med nye, innovative idéer. Initiativet Water Valley er netop et forsøg på at bringe store og små spillere sammen for at finde frem til de gode, solide løsninger,” forklarer Erik Andersen.

Læs mere om Water Valley her

Kigger vi på dansk eksport som helhed, er det nødvendigt med denne slags initiativer og samarbejder, hvis vi skal nå vandsektorens ambitiøse plan om at løfte eksporten af vandteknologi fra 20 milliarder kroner i 2019 til 40 milliarder kroner i 2030.  

 ”Der skal bygges mange offentlige vandværker og spildevandsanlæg verden over. Privat industri har også store behov for smarte og innovative vandløsninger, der hjælper virksomheder med at reducere vand- og energiforbrug, sikre vandkvalitet og reducere belastningen til miljøet. Bæredygtighed og vand går hånd i hånd. Også her skal vi have tænkt smarte løsninger ind. Løsninger, som danske virksomheder skal kunne byde ind på, hvis Danmark for alvor skal kunne kalde sig verdensførende inden for vandteknologi-løsninger,” afslutter Jesper Kjelds.