Royalt fremstød styrker grønne relationer mellem Danmark og Vietnam

Over to dage har 35 danske virksomheder, ført an af kronprinsparret, styrket og plejet relationerne til Vietnam og nogle af landets markante spillere inden for vindenergi og energieffektivitet.

[Brug ikke] Kronprinsparret I Vietnam 2022

Udgivet den 15. november 2022

Med mere end 3000 kilometer kystlinje og en stabil vind er der masser af muligheder for havvind. Og med en industri, der vokser, samtidig med, at kravene om at reducere udledningen gør det samme, er der brug for løsninger inden for energieffektivitet. Sådan ligger landet i Vietnam, og danske virksomheder står på spring med de helt rette løsninger inden for både vindenergi og energieffektivitet.

For at styrke de dansk-vietnamesiske relationer og sætte fokus på hvordan danske virksomheder kan bidrage til den grønne vietnamesiske dagsorden, rejste 35 virksomheder, anført af kronprinsparret, 1. og 2. november til Vietnam på et officielt erhvervsfremstød.

”Når vi tager af sted på officielle fremstød, er det med det formål at åbne døre og danne partnerskaber, give deltagerne ny viden om markedet og styrke relationerne mellem de danske virksomheder og de lokale aktører,” siger Anete Galskjøt, CEO i Danish Export Association.

Danish Export Association var med i arrangørkredsen bag fremstødet, og 17 af de deltagende virksomheder er medlemmer hos Danish Export.

Betydning for danske virksomheder

Blandt turens deltagere var Per Fenger, CEO i Liftra, som laver kraner og andet specialløfteudstyr til vindmølleindustrien. Virksomheden, som er relativt ny i Vietnamsammenhæng og blot har været til stede i landet i tre måneder, har netop ansat den første vietnamesiske medarbejder, og har desuden startet stålproduktion op i landet.

”Det har givet os rigtig meget at deltage i det royale fremstød. Først og fremmest har det givet os en endnu bedre forståelse af Vietnam, og når kronprinsparret er i front for fremstødet, kommer alle de rigtige folk. Der møder mange vietnamesere op, og det er en klar fordel,” siger Per Fenger.

[Brug ikke]Kronprinsen Og Hanne Christensen
HKH Kronprinsen (t.v.) og Hanne Christensen, CEO i FORCE Technology (t.h.)

Også FORCE Technology havde taget turen til Vietnam. Virksomheden er endnu ikke etableret på det vietnamesiske marked, men med et voksende vindmøllepotentiale i Vietnam, er det nok næste skridt. FORCE Technlogy udvikler og producerer højteknologisk inspektionsudstyr, som bruges i alle faser af vindmølleprojekterne.

” Vores udstyr bruges verden over, og vi følger mølleparkerne og producenterne rundt i verden. Indtil nu har vi opereret gennem partnerskaber, men det kan godt være, at det bliver aktuelt for os at være til stede i Vietnam, hvis vindindustrien tager så meget fart, som det ser ud til, siger Hanne Christensen, CEO i FORCE Technology.

Vækst på 7-8 procent

At Vietnam gerne vil det danske samarbejde og er klar til de grønne danske løsninger, stod helt klart for delegationen.

”Vietnam har en industri, der vokser, og samtidig har man gennem internationale aftaler forpligtet sig til at reducere udledningen. Men det er svært at nå målene, når Vietnam oplever en vækst på 7-8 procent hvert år. Derfor er der brug for de løsninger inden for energieffektivitet og vedvarende energi, som Danmark kan bringe til bordet,” siger Anette Galskjøt.

Liftra har allerede oplevet den vietnamesiske velvilje, og der er kommet ganske konkret udbytte ud af de to dages fremstød.

”Vi har fået talt med to nye leverandører og en nye kunde, og det går stærkt, for kunden har vi faktisk allerede lavet et tilbud til,” siger Per Fenger.

Rammebetingelser for at etablere vindenergi i Vietnam skal endeligt på plads, inden vindeventyret for alvor tager fart. Men nu har de danske virksomheder vist flaget – og det i en markant og samlet flok.

”Det virker enormt stærkt, at danske virksomheder er derude sammen. Vi kommer til at fremstå mere tydelige som den vindnation, vi er. Vi er repræsenteret ved dem, der ejer vindmølleparkerne, dem der finansierer dem og os der leverer elementerne, meget holistisk, og jeg må sige at de vietnamesiske deltagere virkede meget begejstrede for det,” siger Hanne Christensen.