Krav om sporbarhed gør hele værdikæden grønnere

Voksende krav om materialedeklaration sætter virksomheder på arbejde med at sikre sporbarhed. Men det er samtidig et stort skridt i den rigtige retning mod at sikre en grøn værdikæde fra top til bund.

Udgivet den 17. februar 2023.

Har du helt styr på, hvilke kemikalier og andre stoffer, der findes i dine produkter? Og kan du med sikkerhed stå inde for, hvilke materialer, der i hvert fald ikke er i dit færdige produkt?

Så er du kommet mere end langt i forhold til den grønne omstilling. Mangler du fortsat at kunne dokumentere den fulde sporbarhed, så skal du ikke føle dig alene. For det er ikke nødvendigvis ligetil at kortlægge produktet med alle dets komponenter.

Den nordjyske pumpeproducent JS Proputec A/S er en af de virksomheder, som i stadigt stigende grad oplever, at deres kunder, primært indenfor fiskeindustrien, stiller krav eller forespørgsler om sporbarhed på produkterne.

[Brug Ikke] Winnie Kristensen, JS Proputec Høj Format
Winnie Kristensen, Marketing Manager hos JS Proputec A/S,

”Hvis et skib skulle gå ned, sendes til ophugning eller renovering, og vores pumpe er om bord, er det vigtigt at kunne deklarere præcis, hvad pumpen indeholder og særligt hvad den ikke indeholder. Det kan for eksempel være stoffer i malingen eller nogle af de andre komponenter, som vi får fra vores underleverandører,” fortæller Marketing Manager ved JS Proputec A/S, Winnie Kristensen.

Større krav om sporbarhed

De voksende krav eller forventninger fra kunderne om at kunne fremvise et materialepas på pumperne har fået ekstra fokus gennem projektet SMV:Grøn, som JS Proputec A/S deltager i. I missionen om at gøre forretningen og produkterne mere bæredygtige har de kastet sig ud i opgaven med at kortlægge og deklarere hvad deres pumper indeholder – og ikke indeholder.

”Vi har googlet på livet løs, vi har rakt ud til vores netværk, og i det hele taget søgt information og inspiration alle tænkelige steder. Vi har også en konsulent på opgaven, for vi har brug for hjælp til at få lavet et standardmateriale. Vi vil gerne derhen, hvor vi kan levere et færdigt materialepas til kunden, når de kommer med krav om fuld sporbarhed,” siger Winnie Kristensen.

En indsats gennem hele værdikæden

Nogle kunder kommer med en konkret liste, hvor JS Proputec A/S skal skrive under på, at pumperne ikke indeholder en række stoffer og kemikalier. Og et stykke hen ad vejen kan Hjørring-virksomheden godt selv dokumentere indholdet. Men for at komme helt til bunds, er det en indsats, der går hele vejen ned gennem værdikæden. For når kunderne stiller krav til JS Proputec A/S, er de nødt til at stille krav til underleverandørerne, og dermed sikres sporbarhed i alle kædens led.

”Lige nu er vi der, hvor mange af vores leverandører ikke selv er kommet så langt i forhold til sporbarhed, men når vi bliver stillet krav, skubber vi dem nødvendigvis videre nedad, og på den måde er det her projekt med til at gøre hele værdikæden grønnere. Det skal være et partnerskab, vi indgår omkring de her ting – og det falder i øvrigt fint i tråd med de tætte partnerskaber, vi har med vores leverandører,” fortæller Winnie Kristensen.

Udover de ressourcer, det kræver at finde hoved og hale i standarderne for materialepas, skal der også bruges kræfter på hele tiden at holde sig opdaterede på, hvilke krav, der stilles fra fiskeindustrien. Men for JS Proputec A/S’s vedkommende er det en bold, der er godt i gang med at rulle.

”Vi er i en god proces, og vi har fået prikket til mange af vores underleverandører, så vi er godt på vej,” siger Winnie Kristensen.

[Brug Ikke] JS Proputec