Kina eller USA – hvilket marked er vigtigst for dansk eksport?

Det korte svar er ingen af de to. EU og Europa er Danmarks vigtigste samhandelspartnere. Når det er sagt, så afsætter mange virksomheder en stor del af deres varer i enten et eller begge lande.

Af Halldor Halldorsson, Head of Branding & Relations, d. 29/06-2021

USA er vokset til Danmarks største eksportmarked med en samlet eksport af varer og tjenester for cirka 150 mia. kroner, mens Kina ligger på cirka en tredjedel. Så baseret på tal, er USA et betydeligt vigtigere marked for dansk eksport, end Kina er.

Kina er dog et meget vigtigt produktionsland for os, og danske virksomheder har cirka 500.000 ansatte i Kina.

Skjult statsstøtte er no-go

Når vi dykker nærmere ned i de to markeder, er det krystalklart, at den konflikt, der er mellem de to stormagter, ikke ser ud til at forsvinde lige foreløbig. Vi håber naturligvis, at begge parter arbejder for at normalisere forholdet, selvom det ikke er realistisk at vende tilbage til samme relation som før Trump-æraen.

Usa Kina Håndtryk
Kina eller USA – hvilket marked er vigtigst for dansk eksport?

I forhold til Kina ønsker jeg mig, at EU smøger ærmerne op og viser sine muskler (de er ret store, da vi er et stort og rigt marked). Der er sket lidt i forhold til investeringsaftalen, men det er vigtigt at arbejde for ens betingelser.

Det vil sige, at danske og europæiske virksomheder skal have samme muligheder på det kinesiske marked, som kinesiske virksomheder har på det europæiske marked. Forholdene skal være regelbaserede og skjult statsstøtte og lignende no-go.

Valg mellem USA og Kina

USA er heller ikke problemfrit, da der også her eksisterer mange handelsbarrierer og protektionisme. Jeg håber, at også de store lande på et tidspunkt lærer, at alle vinder jo mere frihandel, der eksisterer.

Det værste der kan ske for dansk eksport er, at forholdet mellem USA og Kina bliver forværret i så ekstrem grad, at danske virksomheder skal vælge side og beslutte, om de vil handle med Kina eller USA.

Handel og politik har altid været tæt forbundne – på godt og på ondt. Politikernes opgave er her at sørge for, at eksportvirksomhederne har rimelige betingelser, og at vi forsøger at holde de to ting adskilt.

EU skal stå stærkere frem

Vi skal have en holdning til vores omverden og også reagere, når vi oplever uretfærdighed og udemokratisk opførsel. Og det skal være muligt uden, at virksomhederne efterfølgende bliver straffet for det.

Derfor er det vigtigt, at EU står tydeligere frem på den internationale scene, da store muskler og viljen til at bruge dem (i forhold til adgang til det europæiske marked) kan være et effektivt våben til at få USA og Kina til skrue op for dialog og handelsaftaler og ned for protektionisme og barrierer.