Er du en kulturel kamæleon? Få ekspertens bedste råd til at tackle kulturforskellene

Danskerne er en lille enklave, og måske er vi ikke altid på omgangshøjde, når det kommer til at interagere med andre kulturer. Antropolog Dennis Nørmark giver her gode råd til at styre udenom kulturfælderne på eksportmarkederne.

Udgivet den 20. december 2022.

Er det en god idé at fyre en joke af for at bryde isen til forretningsmødet? Skal du være mere ærlig end høflig – eller omvendt? Og skal du lytte til det, der rent faktisk bliver sagt, eller til det der bliver sagt mellem linjerne?

Det ligger alt sammen i kulturen, og det er ikke altid, at vi danskere er verdensmestre i at agere i fremmede kulturer. I hvert fald ikke ifølge Dennis Nørmark, antropolog og forfatter, blandt andet til bogen ”Kulturforståelse for stenalderhjerner”.

Og kulturforståelse må man ikke underkende, hvis man vil have succes på eksportmarkederne.

”Det er vigtigt, fordi du viser respekt over for folk, du viser, at du interesserer dig for dem og tager hensyn til dem. At du forstår, at de ikke nødvendigvis er som dig. Du virker simpelthen også mere begavet og civiliseret, hvis du har en indsigt i den slags,” siger Dennis Nørmark.

Få Dennis Nørmarks gode fif til at begå dig i Tyskland, Kina og USA.

Et train wreck af et forretningsmøde

Omvendt kan det faktisk gå ret så galt, hvis man buser ind i en fremmed kultur med forestillingen om, at ens egen måde er den rigtige, og at de andre i bund og grund er lidt sære i det.

”Jeg har set flere eksempler på folk, der sagde, at de mennesker vil vi aldrig se igen. Eller det var fuldstændig et train wreck af et møde. Der kan godt opstå så grove fejl, at det bliver opfattet som en karakterbrist hos os, at der er noget helt galt med den måde, vi tænker på,” fortæller Dennis Nørmark.

Det er ikke de andre, den er gal med

På Danish Exports eksportkonference 1. december 2022 leverede antropologen det afsluttende oplæg, og på baggrund af dagens tema om Tyskland, USA og Kina, gjorde han konferencedeltagerne klogere på nogle af de kulturelle faldgruber og en guide til at styre uden om dem. For det er altså ikke nødvendigvis alle de andre, der er underlige. Måske skal vi danskere faktisk blive lidt bedre til at kigge indad.

Vær åben om din uvidenhed

Men hvordan lykkes man så med at navigere sikkert i de fremmede kulturer? Faktisk er det måske slet ikke så kompliceret endda. Ifølge Dennis Nørmark er det så lavpraktisk som at læse lidt op på det pågældende land og alliere sig med en, der har lokalkendskab og viden om kulturen.

Og så skal man huske, at det er ok at fejle – hvis man fejler elegant og charmerende.

 ”Man skal huske på, at de ved godt, at vi er amatører. De regner jo ikke med, at vi kan deres kultur til fingerspidserne. Du må gerne klunte lidt rundt i det eller give udtryk for, at du er lidt usikker eller spørge ind til nogle ting. Det virker meget sympatisk. Det værste, du kan gøre, er at gå ud og forestille dig, at de andre er ligesom dig og behandle dem fuldstændig ligesom dig. Så er det bedre, at du viser, du er på udebane og er åben over for det. Og så kan de hjælpe dig med at gøre det rigtigt,” siger Dennis Nørmark, som afslutningsvis giver sine bedste råd til fremtoningen på de tre eksportmarkeder, Tyskland, Kina og USA.

Gode råd:

  • Tyskland: Husk dine gode manerer i Tyskland. Husk at være høflig og ordentlig.
  • Kina: Vær ydmyg i Kina. Det er godt at være ydmyg og ikke buse for meget frem.
  • USA: Så skal du nok være det modsatte i USA. Her skal du være lidt mere frembrusende, lidt mere fremme i skoene og skyde brystet lidt mere frem.