Eksportbarometer falder igen: Virksomhederne mærker de første globale regndråber

Eksportbarometer for fjerde kvartal 2022 er dykket og indikerer nu reelt pessimisme.

Udgivet den 7. december 2022.

Eksportbarometer for fjerde kvartal harmonerer ikke umiddelbart med julehygge og gode stunder. Set med eksportbriller er det lidt af en gyser at slå op i rapporten. Undersøgelsen, der foretages af Danish Export og Jyske Bank, og som tager temperaturen på dansk eksport er for første gang faldet til under 50, hvilket indikerer et pessimistisk syn på situationen lige nu samt udsigterne for det kommende kvartal.

Philipp Schröder, Aarhus Universitet
Philipp Schröder, professor i økonomi ved Århus Universitet

Helt præcist lander Eksportbarometer på 49, og det er særligt en lav eksportordrebeholdning samt en forventet lavere ordreindgang, der er med til at trække pilen i negativ retning.

Råvaremanglen er mindsket

Læser man ned i rapportens konklusioner, er der sket et markant fald i andelen af virksomheder, der oplever problemer med råvaremangel sammenlignet med andet og tredje kvartal i år. Og selv om det kan lyde positivt, har det en direkte sammenhæng med den økonomiske afmatning, der er under opsejling globalt.

”Flaskehalsproblematikkerne som mangel på råvarer og mangel på arbejdskraft er rigtignok mindsket. Det kan være et tegn på, at mange andre markeder er mere afkølede end vi er, og derfor kan vi nu faktisk få fat i råvarer, ligesom vi også ser, at ordreindgangen er faldende, hvilket betyder, at behovet for råvarer mindskes. Samtidig har vi set en markant lageropbygning – eller hamstring om man vil. Det er ved at gå over, og det har også betydning for forsyningskæderne,” siger Philipp Schröder, professor i økonomi ved Århus Universitet.

Artiklen fortsætter under billedet.

Barometermålingen er et vigtigt værktøj

Han har for nylig sammenholdt de første otte Eksportbarometermålinger med de faktiske eksporttal, og kurverne ligger stort set side om side.

”Eksportbarometer gør virkelig sit arbejde, som det skal i forhold til at forudsige tendenser. Det viser, at det er vigtigt, at vi spørger ud i de internationale markeder, og vi kan jo se, at eksportvirksomhederne har en klar fornemmelse af, hvad der sker rundt omkring på eksportmarkederne,” siger Philipp Schröder.

Eksportbarometer-resultatet skal ikke tolkes som at de danske eksportvirksomheder befinder sig i en dyb krise. Som Philipp Schröder udtrykker det, skinner solen endnu, men der er mørke skyer i horisonten. Barometeret er altså et udtryk for, at eksportvirksomhederne har mærket de første regndråber ude på eksportmarkederne og dermed skruer ned for optimismen.

”Min klare hypotese vil være, at vi kommer til at se, at vækstraterne vil være stagnerende. Der vil komme kvartaler med lav eksportvækst eller stagnation,” siger Philipp Schröder, som dog samtidig ser positive takter for verdensøkonomien.

”Pengepolitikken behøver ikke at kvæle økonomien yderligere. Hvis de amerikanske og europæiske tal, som vi ser lige nu, holder stik, og inflationen falder igen, vil centralbanken ikke lave den store nødopbremsning. Måske kommer vi kun til at se mere moderate eller slet ingen rentestigninger.”

Efter regn kommer sol

Hvor hårdt og hvor længe krisen kommer til at ramme, er det, selv for en professor, umådeligt svært at spå om. Men selv om vi måske nok skal ruste os til et stormvejr, er opklaringen trods alt til at skimte.

”Hvis vi er heldige, er det hele overstået i påsken. Hvis vi er uheldige, kigger vi helt ind i 2024. Mit bedste bud er, at vi skal langt ind i 2023, inden det begynder at vende,” lyder det fra Philipp Schröder.