Danske eksportsucceser hyldet på Amalienborg

Bæredygtig fiskeproduktion i Egypten, grøn arkitektur Down Under og gennembrud i den amerikanske sundhedssektor: Danske eksportsucceser hyldet på Amalienborg

Udgivet 25. august 2023

Tre danske datterselskaber i Egypten, Australien og USA hyldes med kongelig eksportpris for deres ekstraordinære arbejde med at udbrede danske produkter, løsninger og forretningsmodeller.

For fjerde gang har H.K.H. Kronprins Frederik åbnet sit hjem og overbragt hæder til tre virksomheder, som har præsteret særligt godt på den internationale scene.

Juryen har været geografisk vidt omkring for at finde årets tre prismodtagere, Aller Aqua Egypt, 3XN Australia og MagVenture Inc. i USA, som alle er datterselskaber til de danske virksomheder. I et stærkt felt af nominerede har juryen udvalgt tre SMV’er, som har bevist, at man trods en relativt beskeden størrelse sagtens kan erobre nye markeder med stor succes, gøre en forskel globalt og tjene som inspiration for andre.

”Det er tre virksomheder, som inden for hver deres felt har repræsenteret Danmark på fornemste vis. Med innovation, kvalitet og bæredygtige løsninger såvel som forretningsmodeller har de tre virksomheder opnået stor succes på deres respektive markeder,” siger Poul Due Jensen, Group President, CEO i Grundfos og medlem af juryen for HRH Crown Prince Frederik International Business Awards.

Med HRH Crown Prince Frederik International Business Awards, som uddeles i et samarbejde mellem kongehuset, Danish Export Association og Trade Council, hyldes de ekstraordinære eksportindsatser, der promoverer de danske styrkepositioner, bidrager til udbredelsen af bæredygtige løsninger og skaber job både herhjemme og i udlandet.

”Vi skal være stolte af alle vores eksportvirksomheder, og det er vigtigt, at vi hylder nogle af dem, der gør det særligt godt. Succesfuld eksport er fundamentet for et stærkt Danmark, og de virksomheder, der går forrest og sætter vores land på verdenskortet, åbner døre og inspirerer andre til at gå samme vej, fortjener særlig hæder,” siger Poul Due Jensen.

Kriterierne for at blive valgt som prismodtager varierer en smule i de tre kategorier Business Excellence, Green Solutions og Export Achievement, men virksomhederne skal blandt andet have vist en vis økonomisk gennemslagskraft, have været i stand til at penetrere nye markeder, arbejdet målrettet med bæredygtige løsninger og i det hele taget have gjort en særlig indsats for at promovere de danske styrker globalt.

Priserne blev overrakt af kronprinsen ved en ceremoni i Frederik VIII’s palæ på Amalienborg, hvor danske og udenlandske ambassadører, hædersprisens jury og sponsorer og øvrige repræsentanter fra erhvervslivet deltog.

 

Om årets prismodtagere:

Business Excellence: Aller Aqua Egypt understøtter egyptisk fiskeproduktion med danske værdier

Aller Aqua producerer fiskefoder til akvakulturindustrien, men foder er langt fra det eneste, virksomheden fra Christiansfeld eksporterer. Gennem det egyptiske datterselskab, Aller Aqua Egypt, har foderproducenten nemlig bidraget til løsningen på at skabe et bæredygtigt fødevaregrundlag til den egyptiske befolkning samtidig med at virksomheden gennem videndeling og partnerskaber har højnet kvaliteten, effektiviteten og bæredygtigheden i akvakulturindustrien. Endelig er de danske forretningsværdier rykket med til det nordafrikanske land og virksomheden har løftet standarden for arbejdsforhold for de mere end 110 medarbejdere.

Under ledelse af Hussien Mansour har Aller Aqua Egypt allerede udvidet produktionskapaciteten tre gange og planlægger en fjerde udvidelse.

"Det er helt og aldeles velfortjent, at Hussien Mansour modtager den kongelige hæderspris. Fra dag ét har vi arbejdet positivt sammen; vi har overvundet ekstreme udfordringer, blandt andet revolutionen tilbage i 2011 og senere enorme økonomiske udfordringer i Egypten. Hussien har altid været åben, positiv og samarbejdsvillig på alle niveauer i vores organisation. Jeg ser denne erhvervspris som det smukkeste eksempel på, hvad der kan opnås i en virksomhed, når vi samler folk fra forskellige kulturer, forener kræfterne, arbejder hårdt og altid holder momentum," siger Henrik T. Halken, bestyrelsesformand for Aller Aqua Egypt og Group Vice President.

Aller Aqua og Hussien Mansour havde den indledende kontakt i 2009, og i 2011 blev samarbejdet formaliseret og Hussien Mansour blev i løbet af de kommende år CEO i det egyptiske datterselskab. Siden da har han ikke blot udviklet Aller Aqua Egypt og leveret vækst år efter år, men han har også indtaget en rolle som formand for Danish Business Club Cairo, hvor han hjælper danske virksomheder med at skabe forbindelser til de egyptiske myndigheder og organisationer, og dermed baner han vejen for endnu mere dansk eksport til landet.

Green Solutions: 3XN Australia bringer bæredygtigt dansk design Down Under

I et halvt århundrede har Utzons operahus i Sydney stået som et vidnesbyrd om dansk arkitekturs styrke. Kun et stenkast fra det ikoniske operahus ligger nu Quay Quarter Tower, som har sat det danske arkitektfirma 3XN på det australske landkort. 3XN står bag den imponerende bygning, som har vundet designpriser og eksemplificerer firmaets designfilosofi om at øge bæredygtighed og cirkularitet i byggebranchen. Højhuset er verdens største adaptive genbrugstårn, der omdanner det oprindelige 50 år gamle AMP Center Tower til et moderne, relevant og smukt design med et væld af energibesparende og miljøvenlige løsninger og en radikal bæredygtighedsstrategi, der har resulteret i en CO2-besparelse på over 12.000 tons.

Med den kongelige hæder er cirklen sluttet for 3XN og Quay Quarter Tower, som kronprinsparret besøgte under deres respektive officielle rejser til Australien for nylig, hvor der var fokus på bæredygtighed og grønne løsninger.

"Hos 3XN Australia stræber vi efter at fortsætte med at fremme 3XN's etos, som er at prioritere arkitektur, der positivt former adfærd og samtidig reducerer vores byggebranches CO2-fodaftryk betydeligt.  Vi ønsker at være en del af løsningen, ikke problemet," siger arkitekt og partner i 3XN Australia, Fred Holt.

3XN Australia blev etableret i 2017 og har i dag 25 ansatte. Det Sydney-baserede kontor har designet projekter i bl.a. Japan og Sydkorea og fortsætter med at udvikle og føre tilsyn med deres nyeste, by- og miljømæssigt betydningsfulde projekt, det nye Sydney Fish Market, en af byens største attraktioner.

Gennem partnerskaber og ved at være på forkant med bæredygtige løsninger har 3XN Australias førende arbejde med transformation inspireret andre arkitekter, bygherrer og endda regeringer til at prioritere bæredygtighed og samtidig skabe sunde og socialt bæredygtige leveområder for mange mennesker.

Export Achievement: MagVenture Inc. erobrer det amerikanske health tech marked

Det er ikke let at få hul igennem til det amerikanske marked for sundhedsteknologi. Regler, regulativer og godkendelser kan gøre det til en omstændig proces. Men har man det rette produkt, tilstrækkeligt med dedikation, modet til at investere og den helt rigtige organisation, er det langt fra umuligt at opnå succes i USA.

Det er MagVenture beviset på. Den familieejede virksomhed er ikke blot lykkedes med at få fodfæste på markedet. De har også vist imponerende vækstrater og står foran at ansætte endnu flere medarbejdere i både det amerikanske og danske selskab.

MagVenture har udviklet en række produkter inden for transkraniel magnetisk stimulation (TMS). Det er en teknologi, der effektivt behandler en række mentale lidelser, blandt andet depression, og som dermed forbedrer livet for mennesker verden over. I 2017 opnåede virksomheden godkendelse af de amerikanske sundhedsmyndigheder, og siden da er forretningen i USA vokset støt

"Jeg er meget beæret over at modtage hædersprisen fra H.K.H. Kronprins Frederik fra et af de ældste monarkier i verden på vegne af hele den amerikanske organisation. Virksomhedens utrolige vækst er et resultat af vores hårde arbejde og fortsatte samarbejde med vores danske kolleger, og det har været en virkelig givende indsats. Vi bruger vores teknologi til at arbejde sammen med sundhedspersonale hver dag for at forbedre livet for patienter, der ellers ofte står tilbage med meget begrænsede muligheder. At møde og høre om behandlingsresultaterne fra patienter er det, der motiverer hele teamet til at arbejde utrætteligt for at fortsætte med at udbrede denne teknologi," siger Kerry Rome, Senior Vice President, MagVenture Inc.

MagVenture-koncernen blev stiftet i 1992. I 2010 startede man et amerikansk datterselskab med to ansatte. Organisationen er nu vokset til 24 ansatte i Magventure Inc, som i 2022 havde en imponerende vækst i omsætningen på 57 procent. Succesen i USA har åbnet døre på flere andre markeder, og MagVenture har en markedsandel på over 40 procent på verdensplan inden for udstyr til TMS-behandling. Virksomheden har planer om at ansætte mere end 100 nye medarbejdere globalt i løbet af de kommende tre år.

"Vi håber, at denne case om succesfuld eksportudvikling inspirerer andre til at tænke globalt og turde tage risikoen ved at etablere sig i USA, som kræver store investeringer i form af myndighedsgodkendelser, organisationsudvikling og salgsgenererende aktiviteter. Især inden for sundhedssektoren for små iværksættervirksomheder som os", siger Christian Wanding, CCO hos MagVenture. 

Fakta:

  • HRH Crown Prince Frederik International Business Awards blev uddelt første gang i 2020.
  • Hædersprisen uddeles i et samarbejde mellem kongehuset, Danish Export Association og The Trade Council.
  • Prisen uddeles til danske virksomheders udenlandske datterselskaber, agenter eller distributører.
  • Prisen uddeles i tre kategorier: Business Excellence, Export Achievement og Green Solutions.
  • Mindst én af prismodtagerne skal være en SMV.