Coronapas er adgangsbilletten til at åbne verden

Det vaccinepas, som EU har lanceret, og som de hævder er klar om 3 måneder, bliver sandsynligvis overhalet af andre løsninger, inden det har set dagens lys. Til gengæld er det vigtigt, at de danske myndigheder prioriterer det danske coronapas.

Af Halldor Halldorsson, Head of Branding & Relations, d. 15/03-2021

Den 3. februar meldte myndighederne ud, at passet ville ligge klar 3 måneder senere. Halvdelen af den tid er gået, og vi ved ikke helt, hvor langt de er nået. Forhåbentlig er de i dialog med virksomheder, som kan sikre en fremtidssikret løsning, der fungerer. Virksomheder som Netcompany, IBM, e-Boks har kompetencerne og måske også løsningerne nærmest klar.

Et coronapas, som indeholder testresultater og dokumentation for vacciner, er afgørende for, at vi kan få åbnet verden igen. Alle trænger til at mærke den frihed, vi havde indtil den 11. marts 2020, hvor Danmark lukkede ned. Men for erhvervsrejsende er det ikke bare ’nice-to-have’, det er udslagsgivende for eksportvirksomhedernes salg og for dansk økonomi.

Covid 19 Corona Passport Pas
Coronapas er adgangsbilletten til at åbne verden
Fælles fodslag frem for enegang

Jeg har for nylig efterspurgt en fælles EU-løsning fremfor, at alle lande går enegang, når det drejer sig om at udvikle et vaccinepas eller et coronapas. Men spørgsmålet er, om EU kan overgå sig selv i at skabe enighed og gøre det i den hastighed, der er brug for. Det er ikke kun vareeksporten, der er udfordret - en sommer uden turister i mange lande vil være en økonomisk katastrofe. Det burde være et godt incitament for at skrue max op for hastigheden i Bruxelles.

Jeg mener det samme i dag, men jeg kan også se, at der er andre løsninger på vej, som er nået langt, har stort potentiale og måske er bedre løsninger også på lidt længere sigt. En af de mest interessante er The International Airport Transport Association (IATA) Travel Pass.

Flyindustrien har naturligvis en kæmpe interesse i, at vi kommer hurtigt ud at rejse igen. De har derfor udviklet en app, der fungerer som et internationalt coronapas. Travel Pass kan tale sammen med alle de nationale løsninger, der findes, og indeholde testresultater, dokumentation for gennemført vaccine til brug for adgang til fly, til brug ved grænsekontrol og lignende.

Der er garanteret andre initiativer i gang, som jeg ikke kender til.

Open source-tilgang

Min pointe er en opfordring til at myndighederne omfavner alle de løsninger, der kan bidrage til en hurtigere genåbning af verdenssamfundet og dermed gavne dansk eksport. Det betyder, at der skal være en open source-tilgang til løsninger, der både på kort og lang sigt er en del af vejen til at normalisere vores sameksistens, den personlige frihed og ikke mindst muligheden for at rejse for vores eksportvirksomheder, der skal være med til at finansiere vores velfærd.