2023 kan genstarte dansk eksport til Kina

Et coronalukket Kina har skabt udfordringer for danske eksportører gennem flere år. Men nu er der igen positive takter at spore for dansk eksport til Kina.

Udgivet den 25. januar 2023.

Coronabølgerne ser ud til at være færdige med at rulle ind over Kina, og trods massesmitte efter genåbningen i december, ligner Kina mere og mere et land, der atter rummer forretningsmæssige muligheder frem for begrænsninger.

”Genåbningen har øget håbet om et økonomisk opsving i Kina. Folk ser frem til at vende tilbage til et normalt liv og en normal forretningsverden efter tre år,” siger Angela Zhang, Head of China Office i Danish Export Association.

Noget af det, der bidrager til optimismen, er at finde på et helt lavpraktisk niveau i kraft af at en masse coronarestriktioner forsvinder. For eksempel skal indrejsende til Kina ikke længere i karantæne, ligesom begrænsningen på antal flyvninger til og fra Kina også er fjernet. Desuden er der igen kommet gang i udstedelsen af visum til landet.

Angela Zhang
Angela Zhang, Head of China Office i Danish Export

Og interessen for at få et visum er stort. Det oplever de blandt andet hos Danish Exports partner CIBT, som hjælper virksomheder med at få visum og andre rejsepapirer hurtigt og smidigt.

”Sammenlignet med sidste år oplever vi en stor fremgang i ordrerne om visum til forretningsrejse i Kina. Lige nu er vi 47 procent over 2022-tallene, når man ser på år til dato,” siger Mikkel Wismann, Managing Director hos CIBT.

Kinesisk vækst kan gavne dansk eksport

Set fra kontoret i Shanghai, hvor Angela Zhang administrerer Danish Exports kinesiske netværk, er der også masser af eksport-optimisme at spore. Ambitionen i Kina er, at BNP i 2023 skal vokse med godt fem procent, og den vækstambition kan komme dansk eksport til gode.

”Optimistisk set kan den økonomiske aktivitet vende tilbage til et mere stabilt niveau allerede i marts 2023 og være i endnu bedre fremgang i løbet af andet kvartal. Det er meget sandsynligt, at dansk eksport til Kina vil vokse støt på grund af den høje kvalitet og den grønne teknologi i de danske produkter og løsninger, som det kinesiske marked har fokus på,” siger Angela Zhang.

Grønne teknologier og sundhed i fokus

Der er en række tiltag på vej i Kina, der skal øge forbruget og genstarte væksten. For eksempel investeres der massivt i hightech, og der er et stort fokus på at øge salget af hjemlige produkter.

I første kvartal bliver der fokus på at genskabe forsyningskæderne og øge forbruget, ligesom den generelle sundhedssituation i kølvandet på corona skal helt under kontrol.

Derefter er forventningen, at der kommer skub i økonomien i løbet af andet kvartal, hvor Kina vil have et stort fokus på blandt andet turisme, grøn omstilling og sundhed.

”Derfor vil danske eksportører have store muligheder inden for vedvarende energi, reduktion af CO2-udledning, grøn teknologi og energieffektivitet. Ligeledes er der også inden for sundheds- og medicinalindustrien samt højkvalitetsfødevarer og eksklusive forbrugsvarer gode muligheder for dansk eksport til Kina,” siger Angela Zhang.