Sådan skaber du den gode relation gennem skærmen
Hvis du er bevidst om, hvad det betyder at skabe forretningsrelationer i en tysk kontekst, og du samtidig tager hånd om relationen under mødet, er virtuelle møder ingen hindring for at skabe relationer med dine tyske kunder.
Skrevet i samarbejde med Bjarne Brynk Jensen, selvstændig eksportkonsulent og underviser i internationalt salg, og Mette Ullersted, ekspert i facilitering og ejer af virksomheden Playmakers
At skabe relationer handler for mange danskerne om at være personlig og afslappet. Men når du sidder over for din tyske kunde, er det allervigtigste, at du holder fokus på det faglige udbytte.
Fachlich, sachlich, dann persönlich
En tysker ville sige: Fachlich, sachlich, dann persönlich. Det betyder, at du skal komme til sagen hurtigt, fokusere på udbytte, have din argumentation i orden og være grundig forberedt. For så mærker din tyske kunde tillid til dig som forretningspartner. Og det er blandt andet gennem tillid, at du opbygger relationen.
En anden vigtig faktor for at opbygge en stærk relation med din tyske kunde er sympati. Og sympati har vi som danskere faktisk allerede opnået. Rigtig mange tyskere forbinder nemlig Danmark med noget godt og rart fx deres sommerferie. Vi er heldige, at vi her får nogle gratis point på sympatikontoen. Men det betyder ikke, at du så kan blive mere afslappet. Fordi du vinder sympati, skal du stadig holde dig til de tyske spilleregler. Du skal altså ikke indlede et virtuelt møde med en lang snak om dit sommerhus ved vestkysten. Men blot holde dig for øje, at du har et godt udgangspunkt for at opbygge relationen, hvis du vel og mærke leverer på det faglige indhold.

Kend din kundetype
Som menneske træffer vi ikke en beslutning og indgår ikke i en relation alene på baggrund af tillid og sympati – vi skal også mærke en behovsopfyldelse. What’s in for me? Og hvis du har leveret på udbytte, begynder din tyske kunde at åbne mere op, og du kan nu begynde at stille spørgsmål til dem og deres virksomhed. Men for at gøre det, skal du vide, hvordan du spørger ind til din kunde. Det er måske lidt firkantet, men man kan helt overordret inddele os mennesker i bestemte kundetyper.
Du kan fx tage udgangspunkt i de fire persontyper - EASI:
- Entusiasten er åben, begejstret og inspirerende
- Analytikeren er analyserede, struktureret og fokuserer på detaljerne
- Supporteren er samarbejdsvillig, accepterende, diplomatisk og imødekommende
- Implementeren fokuserer på resultater og vil gerne til sagen. Han er optaget af effektive møder
Vi er ikke kun defineret af én persontype. Tværtimod har vi alle sammen nuancer af alle fire typer i os. Tyskere er dog mere maskuline i deres forretningskultur og mere konkurrenceprægede.
Din tyske kunde vil være implementer og analytiker, og det er derfor også de to kundetyper, du skal have i baghovedet, når du stiller og besvarer spørgsmål fra din tyske kunde. Start med at stille spørgsmål, der rammer implementeren og derefter analytikeren. Og så begynder du måske at tale til supporteren. På den måde sikrer du dig, at du fastholder fokus på det rigtige. Din spørgeteknik er således med til at styrke din relation til kunden.
Din opgave som mødeleder
Men selvom du er lykkes med at være fachlich, sachlich, dann persönlich under mødet, sidder du stadig online med din tyske kunde, og du har med stor sandsynlighed sværere ved afkode, om du rent faktisk lykkes med at få skabt en relation. Vi bliver nemt sårbare og usikre, fordi det er sværere at aflæse og reagere på hinandens kropssprog og mimik.
Som mødeleder bruger vi ofte det anerkendende eller bekræftende blik, hvilket er sværere online. Vi kan ikke på samme måde tage hånd om relationen. Som mødeleder skal du derfor forstå, at det at bygge relationer er en opgave i sig selv, som kræver mere, end hvis I sidder sammen fysisk.

Udnyt momentum i mødet
Der er nogle tidspunkter under mødet, hvor der er et særligt momentum for at skabe relationer og følelsen af fællesskab. Det er i åbningen af mødet, vi sætter scenen. Den følelse, vi lykkes med at skabe her, vil nemt sætte stemningen for hele mødet. Og så er der afslutningen af mødet. Det er det indtryk, kunden tager med og husker til næste gang, I mødes virtuelt eller fysisk.
Der er også et momentum, inden mødet starter. Når du åbner mødet, kan du med fordel gøre brug af lobbyen – venterummet i Zoom eller Teams. Allerede her kan du vise kunden, at du er forberedt og ved, hvem du taler med. Lav en power point, der kort beskriver mødes indhold.
Du skal også helst sende en mail ud inden mødet, så kunden er klædt rigtig godt på – både hvad mødets formål og indhold, men måske hvad angår det tekniske. Vi skal huske, at for det mange – især tyskere - stadig er uvant at mødes virtuelt.
Som mødeleder/vært møder du naturligvis også ind i god tid inden mødet, og når mødet begynder, byder du velkommen og hilser, ligesom du ville hilse med et håndtryk, hvis I mødtes fysisk. Udover at præsentere agenda og mødestrukturen, skal du også huske at sikre dig, at alle har videoen tændt, og at alle er klar over, hvordan de bruger chatten og "ræk-hånden-op”-funktionen.
Lykkes du med alt det, så har du afsættet til et møde med mulighed for at skabe relationer.
Kontakt Danish Export Association
-
Andreas Julskjær
Head of Water +45 2262 1691 ajp@danishexport.dk -
Dorthe Bach Christensen
Communications & Marketing Coordinator +45 4045 3202 doc@danishexport.dk -
Susanne Holm
Export Consultant & Head of Bioenergy +45 6020 8564 suh@danishexport.dk
Andreas Julskjær
Head of Water
Andreas står i spidsen for Danish Export – Water. Han mener, at netværk er den hurtigste vej til nye kunder og samarbejdspartnere. Derfor kan han både sætte dig i forbindelse med relevante kontakter inden for vand- og spildevandsbranchen og hjælpe med sparring på dit eksportarbejde.
Andreas ved, hvordan danske vandvirksomheder etablerer sig i udlandet, fordi han har haft et tæt samarbejde med en række eksportører i branchen siden 2016. Han har boet i Tyskland, hvor han blandt andet arbejdede ved Generalkonsulatet i München og hos Infineon Technologies AG som Global Supply Manager.
Andreas er uddannet Cand.Ling.Merc. fra Aarhus BSS, hvor han også har taget sin bachelor i international virksomhedskommunikation og europæiske studier. Derudover er han certificeret i PRINCE2 og arbejder til daglig med projektstyring og -ledelse.

Dorthe Bach Christensen
Communications & Marketing Coordinator
Dorthe har flere års erfaring med strategisk kommunikation og markedsføring, herunder LinkedIn, e-mailmarkedsføring, webkommunikation og PR.
Dorthe assisterer flere af de sektorspecifikke netværk med blandt andet content til LinkedIn, men sidder også med kommunikationen på flere af Danish Export Associations større projekter.

Susanne Holm
Export Consultant & Head of Bioenergy
Susanne står i spidsen for vores netværk inden for bioenergi og arbejder med flere eksportprojekter i foreningen. Hun har stor erfaring med salg og kundesupport på en lang række eksportmarkeder, så hun kan blandt andet sparre med dig om kundernes krav, kultur og forretningsprocesser.
Susanne har tidligere været salgsingeniør, hvor hun fik en stor teknisk forståelse og erfaring med eksportsalg samt planlægning af messer. I Danish Export Association er hun med til at udvikle og gennemføre aktiviteter, der hjælper medlemmerne med at styrke deres eksport gennem netværksmøder og eksportfremstød.
