Fremstå professionel under virtuelle møder med det rigtige udstyr
Du vil gerne undgå at være den, der filmer sig selv i frøperspektiv og har så dårlig lyd, at de andre i mødet ikke kan høre dig. Men hvad skal der til for, at du kan holde virtuelle møder med dine tyske kunder og partnere i topkvalitet? Få en guide her.
Skrevet i samarbejde med Thomas Fechtenburg, professionel nørd, video- og fotograf, fechtenburg-visuals.com
Hvad er dit behov?
Inden du investerer i nyt udstyr, skal du overveje, hvad du gerne vil opnå ved at opgradere dit set-up til virtuelle møder.
Fx:
- Vil du have et knivskarpt billede?
- Skal du vise nogle produkter, hvor du skal kunne filmes længere væk fra skærmen?
- Vil du bruge videomøder til træning af kunder og partnere? Og hvad skal dit udstyr kunne i den forbindelse?
- Er det vigtigt, at du kan flytte kameraet rundt, så du fx kan vise jeres produktion?
Behov er individuelle, og hvad du skal købe afhænger netop af, hvad dit helt overordnede mål er med at holde virtuelle møder. Skriv det ned, og gå derefter på udstyrsjagt.
Du kommer langt med webkamera, lys og en god mikrofon
Går du efter at fremstå mere professionelt med et skarpere billede og bedre lyd, kommer du langt med et webkamera, godt videolys og en god mikrofon.
Webkamera
Findes i mange prisklasser, og kan købes i helt almindelige elektronikbutikker. Hvis du udelukkende skal bruge det til virtuelle møder, behøver du ikke gå efter et, som kan optage i 4K – kvaliteten bliver alligevel komprimeret i den mødesoftware, du bruger.
Sørg for at få kameraet op i øjenhøjde – fx ved at sætte det på et stativ.
Lys
Hvis du for alvor vil se godt ud foran skærmen, skal du investere i ordentligt lys, som er beregnet til video. Selv det bedste kamera leverer billeder i dårlig kvalitet, hvis det ikke får hjælp af godt lys. Gå fx efter videolys, som er udviklet til streamere. Det er ikke det allerbedste, du kan få, men de har en praktisk størrelse og løfter kvaliteten væsentligt.

Derfor skal du investere i godt lys
Lys har forskellige farver. Fx har almindelige lamper typisk et varmt skær, og en billig LED-lampe gengiver sjældent farver korrekt. Det giver dig en unaturlig farve i ansigtet, og det er ærgerligt.
Et professionelt videolys udligner de farveforskelle, og desto større og blødere det er, desto bedre ser du ud. Det er blandt andet derfor, at fotografer bruger store softbokse, når du får taget et portræt.
Hvis du ikke har plads til en softboks, kan mindre lamper, som er beregnet til video, også gøre en kæmpe forskel ved virtuelle møder. Gå fx efter lys, som er udviklet til youtube-streamere.
Lyd
God lyd er alfa og omega på et virtuelt møde, for hvis dine deltagere skal koncentrere sig meget for at høre, hvad du siger, bliver de trætte og tuner ud.
Derfor er det en god idé at investere i en bordmikrofon, som du placerer så tæt på din mund som muligt, hvis din lyd skal være supersprød. De bliver som regel koblet til din computer med USB og fungerer uden, at du skal installere yderligere software.
Du skal også kunne høre, hvad de andre siger i mødet. Men hvis du blot bruger højttaleren i din computer, skaber du ekko hos de andre deltagere. Derfor skal du have et headset på. Mange bruger fx Apple AirPods, fordi de er små og elegante. Men du kan også sagtens bruge det, du alligevel bruger til mobilen.
Husk at indstille lydinput og -output rigtigt i din mødesoftware.
Få et studie, hvor du kan skifte mellem kameraer
Vil du have det helt store set-up, hvor du kan tilslutte flere kameraer af god kvalitet, er nøglen en switcher, som kan sende billedet fra et godt kamera ind i din computer.
En switcher kan du koble flere signaler på: Fx kamera, computer, smartphone. Og du kan koble flere kameraer til, så dit billede står knivskarpt, og du gnidningsfrit kan filme fra flere vinkler.
Det betyder, at du fx kan have et kamera, som:
- Viser dit ansigt, når du taler
- Peger ud i rummet, så du fx kan vise produkter
- Peger ned på dit bord, hvis du vil tegne og fortælle
Du skifter mellem de forskellige kameraer med tryk på en knap, og du har mulighed for at sætte et powerpoint-slide eller billede på, når du bevæger dig rundt i rummet, så dine mødedeltagere ikke opdager, at du flytter dig.
Se evt. videoen længere oppe på siden, hvor Bjarne Brynk demonstrerer, hvordan han har indrettet sit studie og bruger en switcher.
Switcher opfører sig som webkamera
Det smarte er, at din mødesoftware, fx Zoom eller Teams, automatisk tror, at switcheren er et webkamera. Det betyder, at uanset i hvilken software, du holder møde, så fungerer dit set-up ens, og du deler fx altid skærm på samme måde. Du har mulighed for at vise et videobillede af dig selv i hjørnet af din præsentation, eller sætte tekst eller andre effekter ind over din video.
Igen er det vigtigt, at din investering passer til dit behov. Dit set-up skal være så simpelt som muligt, så du ikke farer vild i de mange muligheder – du kan altid opgradere senere.
Kontakt Danish Export Association
-
Andreas Julskjær
Head of Water & Project Manager +45 2262 1691 ajp@danishexport.dk -
Dorthe Bach Christensen
Communications & Marketing Consultant +45 4045 3202 doc@danishexport.dk -
Susanne Holm
Project Manager & Head of Bioenergy +45 6020 8564 suh@danishexport.dk
Andreas Julskjær
Head of Water & Project Manager
Andreas står i spidsen for Danish Export – Water. Han mener, at netværk er den hurtigste vej til nye kunder og samarbejdspartnere. Derfor kan han både sætte dig i forbindelse med relevante kontakter inden for vand- og spildevandsbranchen og hjælpe med sparring på dit eksportarbejde.
Andreas ved, hvordan danske vandvirksomheder etablerer sig i udlandet, fordi han har haft et tæt samarbejde med en række eksportører i branchen siden 2016. Han har boet i Tyskland, hvor han blandt andet arbejdede ved Generalkonsulatet i München og hos Infineon Technologies AG som Global Supply Manager.
Andreas er uddannet Cand.Ling.Merc. fra Aarhus BSS, hvor han også har taget sin bachelor i international virksomhedskommunikation og europæiske studier. Derudover er han certificeret i PRINCE2 og arbejder til daglig med projektstyring og -ledelse.

Dorthe Bach Christensen
Communications & Marketing Consultant
Dorthe har flere års erfaring med strategisk kommunikation og markedsføring, herunder LinkedIn, e-mailmarkedsføring, webkommunikation og PR.
Dorthe assisterer flere af de sektorspecifikke netværk med blandt andet content til LinkedIn, men sidder også med kommunikationen på flere af Danish Export Associations større projekter.

Susanne Holm
Project Manager & Head of Bioenergy
Susanne står i spidsen for vores netværk inden for bioenergi og arbejder med flere eksportprojekter i foreningen. Hun har stor erfaring med salg og kundesupport på en lang række eksportmarkeder, så hun kan blandt andet sparre med dig om kundernes krav, kultur og forretningsprocesser.
Susanne har tidligere været salgsingeniør, hvor hun fik en stor teknisk forståelse og erfaring med eksportsalg samt planlægning af messer. I Danish Export Association er hun med til at udvikle og gennemføre aktiviteter, der hjælper medlemmerne med at styrke deres eksport gennem netværksmøder og eksportfremstød.
