• Viden
  • Markeder
  • Datterselskab i Holland: Kendskab til markedet er afgørende

Datterselskab i Holland: Kendskab til markedet er afgørende

Inden for plejesektoren er kendskab til det enkelte lands plejesektor afgørende. Derfor valgte DigiRehab at oprette et datterselskab, da de skulle ind på det hollandske marked med deres digitale træningsløsning til plejesektoren.

Dit valg af eksportform handler om flere faktorer, herunder marked, produkt og sektor. For danske DigiRehab var valget ikke så svært, da de havde udset sig Holland som deres nye eksportmarked.

Men vi begynder et helt andet sted. For hjemmemarkedet var der, hvor det for alvor tog fart for DigiRehab, som har base i Viborg og er grundlagt af en gruppe fysioterapeuter, der har udviklet en digital træningsløsning til brug i ældreplejen. Træningen betyder, at de ældre øger deres styrke, livskvalitet og selvhjulpenhed.

”Hvis en medarbejder i ældreplejen bruger 10-12 timer i løbet af et 12-ugers træningsforløb på at træne med den ældre, vil man spare ca. 60 timers pleje over 12 måneder. Og dertil kommer, at borgeren bliver stærkere og kan mere,” fortæller Niels Heuer, Direktør i DigiRehab.

Ud over landegrænserne
Et privat plejefirma og sidenhen en lang række danske kommuner kunne heldigvis også se fidusen i at skrue op for livskvaliteten og ned for behovet for hjælp, og der tog forretningen fart for DigiRehab, som i dag samarbejder med mere end 40 kommuner landet over.

Med hjemmemarkedet erobret, begyndte DigiRehab at kigge ud over landets grænser og er i dag til stede i Tyskland, Sverige, Norge, Holland, en smule på Island og med USA som et muligt næste marked. Og lige netop når det gælder løsninger til plejeområdet, er det vigtigt at have styr på, hvordan sundheds- og plejesektoren er skruet sammen i det pågældende land.

”Et indgående kendskab til, hvordan et velfærdssystem hænger sammen i et givent land, er afgørende. Udover det menneskelige aspekt af vores løsning, giver den systematiske træning et mindre behov for pleje, der jo er en besparelse. Der skal gerne være en sammenhæng mellem den, der betaler og den der får besparelsen,” forklarer Niels Heuer.

Ser man for eksempel på de nordiske lande, er det ifølge Niels Heuer ret ligeud ad landevejen at forstå systemet, da det typisk er som i Danmark, hvor plejeopgaven ligger hos kommunen. I Tyskland er det lidt anderledes. Her bliver mange plejet af pårørende, som modtager penge fra sygekassen for at tage sig af de ældre.

Hvem skal betale?
Og så er der Holland, hvor systemet igen bliver lidt mere komplekst at navigere i. Her er hjælp til praktiske opgaver nemlig i kommunalt regi, mens decideret pleje er forsikringsbaseret. I praksis udføres begge dele dog ofte af private aktører, som så betales af både kommunen og forsikringen.
Det har altså krævet lokal tilstedeværelse og hollandske ansatte at lave et setup, der både forstår systemet og kan påvirke aktørerne.

”Efter et par EU-projekter, hvor vi har haft en hollandsk konsulent med, valgte vi at etablere datterselskab i Holland. Vores folk i Holland har været vigtige for at introducere løsningen og har taget det lange, seje træk, det kræver at sælge sådan et produkt. Blandt andet ved at påvirke forsikringsselskaberne til, at det giver rigitg god mening at betale for en løsning som vores,” siger Niels Heuer.

I dag har DigiRehab aftaler med ti plejeoperatører i Holland, og de har for nylig skrevet en omfattende kontrakt med plejefirmaet Thuiszorg West-Brabant, som i dag tilbyder DigiRehabs løsning til alle deres klienter.