Presse: Eksportens DNA®: Følg opskriften, og øg velfærdskagen

Du har sikkert lagt mærke til, at velfærdskagen er et begreb, som flere politikere er begyndt at bruge, og som bliver diskuteret flittigt. Debatten går på, hvordan kagen skal skæres og fordeles i stykker, der matcher udfordringer inden for sundhed, pension mv. – alle områder skal have en bid af kagen.

Af Halldor Halldorsson, Head of Branding & Relations

Mere eksport giver flere kroner og ører

Jeg mener, at vi i stedet skal arbejde på at gøre kagen større. Jeg har derfor givet en opfordring til alle på Borgen og dermed politikerne, der er i valgkamp: Lad os være ambitiøse og diskutere, hvordan vi kan gøre den såkaldte velfærdskage større frem for blot at fordele den, vi har - vi ved, hvad der skal til. Mere eksport giver flere kroner og ører til velfærd.

Skarpt fokus på rammebetingelserne

Danske eksportvirksomheder bidrager med, hvad der svarer til en værdi på mere end halvdelen af vores BNP, og der er potentiale til, at vi kan eksportere meget mere. Danmark og danske virksomheder har så meget at byde på. Jeg mener derfor, at den kommende regering skal have et skarpt fokus på at skabe de bedst mulige rammebetingelser for virksomhederne.

Opskriften ligger klar

Vi kender opskriften på at øge eksporten – Eksportens DNA® kortlægger, hvad de dygtigste eksportører i Danmark har succes med og er baseret på forskning fra Tuborg Research Centre for Globalisation and Firms, Aarhus BSS, Aarhus Universitet.

Der er fem områder, som er afgørende for succes:

  • Omkostninger
  • Mennesker
  • Produktivitet
  • Netværk
  • Kvalitet

De fem områder er afgørende for din virksomhed, og du kan læse mere om DNA’et her

Pejlemærkerne for bedre betingelser

Det er også i DNA’et, at politikerne kan finde pejlemærkerne for, hvor rammebetingelserne skal være bedre.

Det gælder fx:

  • Udenlandsk arbejdskraft: Er afgørende for virksomhederne at inddrage. Her skal det være nemmere for virksomhederne at kunne rekruttere de rette folk.
  • Fælles erhvervsfremstød: Etablerede ordninger som for eksempel fælles erhvervsfremstød har behov for en saltvandsindsprøjtning, fordi opstart af eksport er dyrt og tager lang tid. Især for SMV’er er omkostningerne tunge at bære.

Skal vi øge kagen, kræver det et paradigmeskifte i debatten, men jeg tror på, at hele Danmark vil vinde, hvis politikerne tør være mere ambitiøse i valgkampen. Vi ved, hvad der skal til, så det er blot at gribe bolden.  

Læs debatindlægget i Børsen her (kræver login)