Catalanske fiskere på jagt efter ny teknologi til at effektivisere fangsten

Spanske fiskere får i 2020 frataget 10 procent af deres fiskedage. I 2025 bliver dagene reduceret med yderligere 30 procent. Industrien har derfor travlt med at omstille sig, og det kræver udstyr og viden. Her kigger fiskerne mod Danmark efter hjælp.

Versión en español

Ud af havnen kl. 6 og ind igen kl. 16.30. I Spanien sejler fiskerne i kapløb mod uret, i den tilladte periode må de fiske så meget, de kan.

”Vi fisker tæt på kysten for at kunne fange mest muligt på den tid, vi har til rådighed. Den nye lovgivning omkring fiskedage gør, at vi nu er begyndt at fiske mere målrettet efter de produkter, som markedet efterspørger,” siger Jaume Carnicer, der er seniorkaptajn for Fiskernes Laug i Vilanova i la Geltrú, som er en stor sammenslutning af fiskere omkring Barcelona.

Mangler udstyr til fangst

”Vores både har topteknologi inden for navigation og sensorer, men vi mangler teknologi og produkter til at optimere vores fangstmetoder. Det er især udstyr som net, motorer, spil og trawlskovle, som er afgørende for, at vi kan optimere fangsten og kvaliteten af fiskene og dermed opnå en højere pris,” siger Jaume Carnicer.  

Fiskerne i Cataluña bor i 15 landsbyer langs kysten og ejer typisk en enkelt båd hver. De arbejder tæt sammen og ser samlet på, hvordan de kan omstille fiskeriet til den nye virkelighed. Bådene er som regel af ældre dato, og samtidig skal de operere i et farvand, hvor dybderne er 100-1200 meter.

Røde rejer i høj kurs

”Vi går efter røde rejer, som er efterspurgt af de bedste restauranter i Spanien. Den kulinariske oplevelse trækker mange turister, der gerne vil spise dette skaldyr. Derudover er rygtet om den røde reje også nået til Tyskland, Italien og England, så den er efterspurgt af store indkøbere fra Europa,” siger Jaume Carnicer.

150 euro pr. kilo                     

Den røde reje af højeste kvalitet går for 150 euro pr. kilo, hvor prisen for andre fisk og skaldyr ligger mellem 60 og 100 euro. Det er derfor meget attraktivt for fiskerne at gå efter nye måder til at effektivisere fangsten af den røde reje og samtidig sikre, at kvaliteten er meget høj.

”Vi skal finde ud af, hvordan vi bruger ny teknologi og implementerer nye fangstmetoder. Her er Danmark langt og har løsninger, som er effektive, holdbare og miljøvenlige,” siger Jaume Carnicer og tilføjer:

”Det er dog afgørende, at de danske leverandører forstår, at vi fisker på en anden måde og i et andet miljø i Spanien. De skal kende havet og vores arbejdsgange, hvor vi i modsætning til Danmark fisker mod uret og på store dybder. Her er det fx en udfordring, at nettene bliver meget tunge at trække op, hvis vi blot trækker dem afsted, så vi fisker i 8-taller.”

Går glip af fangst

Lokal lovgivning gør også, at nettene har en ringe kvalitet, som gør, at de hurtigt går i stykker og har for stor maskestørrelse i forhold til kravene på 40 mm. Net af nylon går hurtigt til bunds, men bliver hurtigt slidt og kryber i vand.

”Derfor køber vi net med for store masker, så de stadig lever op til kravene, selvom nettene kryber. Det betyder, at vi den første periode med nyt net går glip af fangst. Her leder vi efter nye brugbare net til vores behov,” siger Jaume Carnicer.  

Motorer med lavt forbrug

En anden efterspurgt vare er motorer.

”Vi må max sejle med motorer på 500 KH, men vi har samtidig brug for at få skibene hurtigt ud af havnen uden at bruge for meget benzin. Miljøet spiller en stor rolle, fordi fiskernes mindset har ændret sig igennem de sidste 25 år. I dag samler vi plastik ind og tager det med i havn, hvor det bliver sorteret. Ellers går det ud over fiskene, som vi skal leve af,” siger Jaume Carnicer.

5 hurtige om Spaniens fiskeindustri

  • Spanske fiskere fisker på tid og ikke på kvoter.
  • I 2020 får de skåret 10 procent af fiskedagene.
  • I 2025 bliver endnu 30 procent skåret fra.
  • Industrien er udfordret på at omstille sig til at fiske langt mere effektivt og sikre kvaliteten på produkterne.
  • Fiskerne mangler viden om nye metoder til fiskeri og løsninger som fx net, motorer, spil og trawlskovle.