Vi tager temperaturen i din industri – fiskeri, fiskeforarbejdning og akvakultur

I en foranderlig verden og et år med mange udfordringer på mange fronter, ser vi på, hvordan eksportvirkeligheden ser ud hos medlemmer af Fish Tech-netværket. Vi har talt med tre medlemmer i netværket, som alle fortæller om fremgang og ordrer i bogen. Dog giver svingende priser og mangel på materialer udfordringer i hverdagen.

De tre medlemmer leverer ind til fiskeri, fiskeprocesseringsudstyr eller akvakultur, som er de tre delsegmenter i Danish Export – Fish Tech.

[Brug Ikke] Brian Skovgaard Frydendahl
Teamet bag Frydendahl. Det er Brian Skovgaard længst til højre.

Fiskeri: Prisen ændrer sig fra dag til dag

Brian Skovgaard, CEO, Frydendahl

Hvordan ser du branchen som helhed i øjeblikket?
Det danske fiskeri, som udgør 20 procent af vores omsætning, har det svært. Men vi ser sådan på det, at når ét marked har det svært og efterspørgslen falder, er der et andet der blomstrer, og hvor efterspørgslen stiger. I øjeblikket er vores vækstmarkeder Grønland og Norge.

Hvordan går det hos jer?
”Vi har produktion i Estland og Malaysia, og det gør selvfølgelig ondt, at energipriserne er steget markant her. Ellers går det fint. Vores omsætning er steget med fem procent, og vi holder vores bruttoavance.”

Hvad er sværest lige nu?
”Det er den forhøjede kurs på amerikansk dollar. Vi køber mange materialer i Fjernøsten, så det betyder meget, når dollaren stiger fra 6,50 til 7,70. Samtidig er det en kunst at tilpasse os de mange prisstigninger, som der er på vores varer lige nu.”

Hvordan har I håndteret den udfordring?
”Det giver udsving i vores priser, og vi kan ikke længere køre med en fast prisliste. Derfor korrigerer vi hele tiden kostpriserne og efterkalkulerer, så kunderne får den rigtige pris.”

[Brug Ikke] Jesper Borch Svendsen Kroma
Jesper Borch Svendsen, Area Sales Manager, Kroma

Procesudstyr: God aktivitet på vores markeder

Jesper Borch Svendsen, Area Sales Manager, Kroma 

Hvordan ser du branchen som helhed i øjeblikket?
”Jeg synes, at det står godt til. Der er projekter, som bliver udskudt, men jeg fornemmer, at det skyldes de lange leveringstider på komponenter. Hvis vi skal kigge ned i et specifikt marked, så er der et forslag oppe i Norge om rammebeskatning af de arealer, som opdrætterne benytter i fjordene, og det har dæmpet den norske investeringslyst. Til trods for det oplever vi stor interesse for vores nye løsning til slagtning af laks, og vi håber og tror på, at vi kommer til at levere den første til Norge i 2023.”

Hvordan går det hos jer?
”Vi leverer til hele verden, og bortset fra Rusland, som er dødt marked på grund af sanktioner, oplever vi fin aktivitet. Vi har godt gang i produktionen til både Skandinavien, Sydeuropa og Sydamerika – Chile især. Udover vores slagtemaskine for laks, oplever vi stigende interesse for vores løsning til konservering af biprodukter, som kunderne for eksempel sælger til additiv i dyrefoder.”

Hvad er sværest lige nu?
I vores produktion oplever vi længere leveringstider på nogle komponenter. I værste fald forlænger det leveringstiden af vores maskiner.

Hvordan har I håndteret den udfordring?
”Vi presser på ved vores leverandører, og kigger på alternativer, hvor vi kan. Og så varsler vi længere leveringstid over for kunderne. Det tager de fleste imod med forståelse.”

[Brug Ikke] Karsten Lykkegaard Lykkegaard
Karsten Lykkegaard, Managing Director, Lykkegaard

Akvakultur: Mindre anlæg investerer i energioptimering

Karsten Lykkegaard, Managing Director, Lykkegaard

Hvordan ser du branchen som helhed i øjeblikket?
”Vi oplever, at de store projekter lader vente på sig, men de mindre anlæg vil gerne udskifte de gamle pumper til nogle mere energieffektive. Her er vi begunstiget af, at vi har en kort tilbagebetalingstid, for hvor kunderne primært kiggede på indkøbspris før, er de nu tvunget til at se på life time-cost.”

Hvordan går det hos jer?
”Det går faktisk utroligt godt. Vi har flere ordrer end vi har haft i mange år. Vi kan selvfølgelig ikke sælge til Rusland, og tingene stod lidt stille under corona, men mange andre markeder – USA, Frankrig, Tyskland, Schweiz – har vi indhentet de ordrer, som vi ikke fik under corona.”

Hvad er sværest lige nu?
Vores materialeomkostninger er steget, og det betyder, at priserne stiger. Men vi oplever forståelse fra vores kunder.

Hvordan har I håndteret den udfordring?
Vi opdaterer priser ofte og giver korte frister på vores tilbud – nogle gange helt ned til et døgn. Det har været hårdt at regne på priser hele tiden, men nu er de på vej ned igen, og det er dejligt, at vi også kan sænke prisen på vores varer.

  • IMG 0595

    Har du en eksportudfordring?

    Er du interesseret i at rykke ud på et nyt eksportmarked? Eller vil du have sparring på eksportudfordringer og -muligheder? Der er helt sikkert et af medlemmerne i Fish Tech, som har brugbar viden.
    Martin, som er leder af fish tech-netværket kan hjælpe med den helt rigtige kontakt.

    Kontakt ham på maw@danishexport.dk eller +45 60 20 85 57