Stort potentiale for bioenergianlæg i Polen

Polske kommuner og virksomheder er klar til at vælge miljøvenlige anlæg

Langt de fleste fjernvarmeanlæg i Polen er baseret på olie og gas, og energiudgifterne er derfor generelt høje i landet. Det er en gunstig situation for danske leverandører af bioenergianlæg, som kan tilbyde omkostningseffektive alternativer til landets kommuner og virksomheder. Nordheat har fået hul på markedet, og her får du virksomhedens gode råd.

”Polen ligger tæt på Rusland, så energi er primært baseret på olie og gas. Prisen på de råstoffer følger verdensmarkedet, og det kan mærkes i et land som Polen, hvor lønningerne er lave. Her betyder prisen på energi derfor rigtig meget,” forklarer Claus W. Abrahamsen, direktør i Nordheat.

[brug ikke] Nordheat Stor: Foto: Turnkey-anlæg baseret på flis og solvarme, kommunalt fjernvarmeværk, Lansk, Polen.
Turnkey-anlæg baseret på flis og solvarme, kommunalt fjernvarmeværk, Lansk, Polen.

Danske leverandører har et forspring

Virksomheden producerer mindre fjernvarmeanlæg baseret på vedvarende energi som for eksempel træflis og solenergi. De gik ind på det polske marked i 2012, hvor Claus W. Abrahamsen ser et stort potentiale for energivenlige løsninger fra Danmark:

”Polakkerne kan godt selv fremstille udstyret, men de mangler erfaringen. Danmark er det eneste land i verden, der er så udviklet på fjernvarme, og vi er anerkendt for at kunne udvikle løsninger til både industriel og kommunal brug. Derfor har vi løsninger at komme med, og de er efterspurgte.”

Vælg din vej i Polen med omhu

Selvom polske kommuner og industrivirksomheder er klar til at investere, er det ikke ligegyldigt, hvordan du angriber det polske marked. Der er store forskelle på den vestlige del og den østlige del af landet, og det spiller ind på mulighederne for salg.

”Den industrielle revolution har været i den del af landet, der ligger mod Sverige og Baltikum. Det er et meget veludviklet område, hvor du derfor kan sælge højteknologiske produkter.  Til gengæld er arbejdskraften også dyrere.  I regionen omkring hovedstaden er billedet det modsatte – her er arbejdskraften billigere, men det er svært at forklare, hvorfor det giver god mening at investere i ny teknologi,” siger Claus W. Abrahamsen.  

Store gevinster med små investeringer

Ligesom de fleste andre lande i verden bakker den polske regering op om miljøvenlige løsninger med tilskudsordninger, som kommuner og virksomheder kan søge, når de vælger at køre miljøvenligt. 

”Der er fokus på miljø og samtidig vil polakkerne gerne spare penge, så Polen er med og er absolut et interessant land, hvad angår leverancer af teknologi inden for bioenergi. Regnskabet er også favorabelt – nøglereglen er, at fjernvarmeværker kan sænke driftsudgifterne til en tredjedel ved at gå fra gas/olie til bioenergi,” forklarer Claus W. Abrahamsen.  

Dertil kommer miljøgevinsten. Gør man regnestykket op fra vugge til grav på olie/gas sammenlignet med for eksempel træflis, er der langt mindre udledning af CO2 forbundet med den type løsninger.

”Når vi sælger et anlæg, er det afgørende for polakkerne, at de kan tjene på det. Indtjeningen skal kunne ses i løbet af de første 5-10 år, når der investeres i 5-20 millioners klassen, som et af vores anlæg typisk koster,” siger Claus W. Abrahamsen.

Partner til salg og service

Vil du have en del af det polske bioenergimarked, er der flere måder at gøre det på. Du kan vælge at etablere dig med egen fabrik, eller du kan gøre det ved at finde en partner.  

”Fordelen ved en partner er, at du indgår i en konstellation, hvor to virksomheder handler sammen. Din partner tager ansvar for det, de laver, og det betaler du så for. Hvorvidt du skal vælge en partner eller producere selv i Polen, afhænger af kostanalysen,” siger han og uddyber:

”Vi er en projektbaseret virksomhed, hvor det giver god mening at have en partner. Vores partner opdyrker projekter, sørger for kunderne, og står for after sales. Det vil sige, at de er en slags salgsselskab for os. Vi står selv for produktion, teknik og garanti for det, vi laver.”

Vælg din partner med stor omhu

Selvom du vælger en partner i Polen, skal du ifølge Claus W. Abrahamsen ikke undervurdere det arbejde, du selv skal lægge i at komme ind på markedet:

”Potentialet i Polen er stort, men hvorvidt du kan realisere det afhænger udelukkende af dig selv. Det kræver først og fremmest, at du bruger tid på at vælge den rette partner. Brug tid i Polen, og brug tid på at undersøge, hvilket netværk din kommende partner har – vurderingen er ekstremt vigtig, da der er meget stor forskel på polske virksomheder.”

Der er ikke samme kontrol med virksomheder i Polen som i Danmark. Det betyder, at du skal undersøge din partner grundigt ved for eksempel at bede om regnskaber.

”Nogle virksomheder er lige så strømlinede som danske, mens andre lever livet på kanten af loven med bedrageri og skattesnyd, der ikke bliver opdaget. Derfor skal du danne dig et billede af virksomheden og undersøge den grundigt,” siger Claus W. Abrahamsen.