Japan: Høj tarif på grøn el gør bioenergi attraktivt

Politisk rygvind har gjort bioenergi interessant i Japan. Konkret er der lagt statsstøtte til tariffen på elektricitet, der kommer fra biogasanlæg, og det betyder, at japanerne kan få en højere pris, end hvis de bruger konventionelle energikilder.

Politisk rygvind har gjort bioenergi interessant i Japan. Konkret er der lagt statsstøtte til tariffen på elektricitet, der kommer fra biogasanlæg, og det betyder, at japanerne kan få en højere pris, end hvis de bruger konventionelle energikilder.

”Går du få år tilbage, var der slet ikke fokus på grøn energi i Japan. Men blandt andet på grund af ulykken på atomkraftværket i Fukushima i 2011, er der skabt en ny energipolitisk dagsorden, og nu kigger markedet på mange forskellige grønne teknologier,” siger Ole Trudslev, Business Development og Sales Manager hos Xergi, der designer og bygger biogasanlæg, og har arbejdet med det japanske marked i tre år.

Attraktiv tarif

Den største driver bag den voksende interesse for bioenergi er, at japanske organisationer, som behandler affald, har den bedste business case, hvis de investerer i et bioenergianlæg.

”I Japan findes der eksempelvis virksomheder, som tjener penge på at indsamle og bearbejde organisk affald fra storkøkkener, restauranter, fødevarefabrikker osv. De er naturligvis interesserede i at få størst mulig værdi ud af affaldet, og der er bioenergi den bedste mulighed,” forklarer Ole Trudslev.

”Vi ser et stort potentiale i kyllingeindustrien, som producerer meget organisk affald, der skal håndteres på en miljømæssig forsvarlig måde,” uddyber han.

Forhandler skaffer adgang

Det er dog ikke alle områder i Japan, som er gearet til de fordelagtige tariffer. Derfor anbefaler Ole Trudslev, at du finder en lokal samarbejdspartner, som kan hjælpe med at finde og segmentere kundeemner.

”Japan har problemer med el-infrastruktur og kapacitet, så selvom der er mulighed for at få statsstøtte på tarifferne, er det ikke sikkert, at alle områder har den gode business case. Det gør markedet komplekst, og derfor er du nødt til at have faste folk på jorden i Japan.”

”Samtidig skal du vise, at du prioriterer markedet, ved for eksempel at supportere din partner ved markedsfremstød,” siger Ole Trudslev.

"Vi har lært om det japanske marked ved at deltage på industrimesser. Dermed har vi ageret i markedet og samlet viden, inden vi fik en partner."

Ole Trudslev, Business Development og Sales Manager, Xergi

Lær mere på messer

Xergi viser engagement ved ofte at sende medarbejdere fra Danmark til Japan. På de seneste tre år har virksomheden rejst til markedet hele ti gange.

”Vi har lært om det japanske marked ved at deltage på industrimesser. Dermed har vi ageret i markedet og samlet viden, inden vi fik en partner. Da vi var klar, fik vi den danske ambassade i Tokyo til at supportere os i at finde og udvælge den rigtige forhandler,” fortæller Ole Trudslev.

Umodent marked

Fordi interessen for bioenergi stadig er ny i Japan, skal du regne med, at det tager tid at få hul igennem til kunderne. Derudover er japanerne et kvalitetsbevidst og detaljeorienteret folkefærd.

”Markedet er umodent, og derfor er det nødvendigt, at du uddanner kunderne. Det er din opgave at fortælle, hvad biogas er, samt hvad det kan og ikke kan. For eksempel er digestate fra biogas ikke kendt som gødning til landbruget, og det er jo en oplagt mulighed for at gøre business casen endnu bedre” afslutter Ole Trudslev.

Vil du dele viden med Ole og andre aktører i bioenergibranchen? 

Som medlem af Danish Export - Bioenergy har du mulighed for at deltage i netværksmøder, internationale fagmesser og delegationsture, hvor du kan dele viden, kontakter og erfaringer, der øger eksporten og gør vejen til nye markeder og kunder hurtigere.