Brug data til at udvikle din forretning

Digitalisering er et must for store virksomheder, men bliver ofte overset i SMV’er. Det er dog nu, du skal i gang. Data kan nemlig bruges til at vækste og optimere din virksomhed.

”Det er en udbredt misforståelse, at din virksomhed skal være stor for at investere i digitalisering. Hos SMV’er vil løsningen se anderledes ud, men det vil være en mere overskuelig opgave,” siger Mads Voigt Hingelberg, Lab agent hos Innovation Lab og uddyber:

”Virksomheder har uendelige mængder af data til rådighed. For eksempel markedsdata omkring demografi og efterspørgsel, produktion og ordretilgang, kvalitet, salg og meget mere. Det skal du bruge til at drive din forretning.”

SMV’er kan også være med

SMV’er kan vinde meget ved at komme i gang med digitalisering og derigennem indsamle og analysere på data. Data kan nemlig hjælpe din virksomhed med at tage beslutninger på et mere oplyst grundlag.

”Start i det små ved at analysere på de data, du har adgang til. Data er en lavthængende frugt, og det er her, du hurtigst vil opleve den største effekt i form af øget omsætning og konkurrenceevne. Data er nemlig et område, der hidtil er blevet forsømt i flere SMV’er,” siger Mads Voigt Hingelberg.

Data sikrer kvalitet

Danske produktionsvirksomheder er ofte kendetegnet ved langvarige kunderelationer, høj kvalitet og produktion af specialløsninger. Ifølge Mads Voigt Hingelberg vil du kunne bruge data til at sikre, at I opretholder den kvalitet, som kunderne efterspørger. På den måde er kunderne også med til at drive udviklingen.

”I dag kræver kunder dokumentation i form af certificeringer, testresultater, kvalitetskontrol og meget mere. Ofte ønsker kunderne at modtage disse informationer digitalt. Derfor er du som virksomhed nødt til at spore og dokumentere dine processer,” forklarer Mads Voigt Hingelberg og tilføjer:

”Samtidig skal du have styr på din fejlmargin. Det kræver, at dine maskiner kører, som de skal. Det kan du sikre igennem digital overvågning af arbejdsflowet mellem mennesker og maskiner. Data kan også fortælle dig, hvornår maskiner skal serviceres, og dele skal udskiftes, så du kan holde produktionen kørende.”

Erfa Preben Sndergaard Doorsystem
Digitaliseringsseminar hos Eksportens hus i marts 2018, hvor Innovation Lab var med til at facilitere en workshop for topledere fra medlemsvirksomheder i Danish Export.

Produktionsapparatet vil ændre sig

Når det handler om produktion, forudser Mads Voigt Hingelberg en bevægelse imod et mere fleksibelt produktionsapparat, da flere virksomheder vil digitalisere arbejdsprocesserne. Resultatet er kortere lead time og mulighed for at imødekomme kundens behov for specialtilpassede løsninger.

”Vi ser en mere automatiseret produktion, hvor mennesker og robotter arbejder side om side. I nogle virksomheder vil robotter udføre 70 procent af opgaverne, mens mennesker udfører de sidste 30 procent, da den menneskelige faktor fortsat er vigtig,” fortæller Mads Voigt Hingelberg og fortsætter:

”En anden tendens er 3D print, som stormer frem. Vi bevæger os væk fra maskiner, som kun kan producere standardkomponenter og inddrager i stedet digitalt design i produktionen. Det vil give en mere fleksibel produktion, som kan producere flere end 100 forskellige dele for de samme omkostninger som en standardmaskine.”

Fokus på tværgående samarbejde

Opsamling af data giver bedre indsigt i din produktion og understøtter din produktionsplanlægning, så du udnytter din kapacitet mest effektivt.

”Vil du have succes, kræver det dog brobygning imellem produktionschefen og økonomichefen. Produktionen skal blive bedre til at bruge data, og økonomiafdelingen skal i højere grad hjælpe produktionen med at analysere på data for at finde ud af, hvor de kan optimere,” siger Mads Voigt Hingelberg og uddyber:

”Oftest ser vi, at produktionschefen har fokus på at få maskinerne til at køre her og nu – men det er vigtigt at have det store billede med. Produktionsmedarbejderne skal have digitale værktøjer, som kan hjælpe dem med at analysere på for eksempel ressourceforbrug, så I får det fulde udbytte af maskiner og medarbejdere i produktionen.”

Tænk i udvikling

Når du skal i gang med at bruge data, kræver det nye kompetencer. Ifølge Mads Voigt Hingelberg vil virksomhederne i stigende grad hyre studerende og akademikere ind, som har viden om de nyeste teorier og værktøjer inden for dataanalyse og behandling.

”Nogle virksomheder vælger græsrodsmetoden og engagerer akademikere, som skal arbejde med dataforbedringer. De kan for eksempel få til opgave at kortlægge dataflows i virksomheden og finde ud af, hvilke data I kan anvende og hvordan,” siger Mads Voigt Hingelberg og fortsætter:

”Det kan også være et internt projekt, hvor medarbejdere med relevante kompetencer indgår i et tværfagligt samarbejde. I bund og grund handler det om at få flere medarbejdere til at tænke i udvikling. Det er nemlig en fejl at tro, at alle medarbejdere skal oppebære deres løn i produktionen.”

Ledelsen skal guide medarbejderne

Netop det at få medarbejderne til at forstå, hvordan I kan læse og anvende data i jeres forretning, er en stor opgave for ledelsen. Brugen af data er nemlig mangeartet, og vækstpotentialet ligger i tilgangen til, hvordan I anvender data.

”Udfordringen er, at der i mange virksomheder er en manglende viden om og forståelse for, hvorfor I skal analysere på de tilgængelige data og anvende dem i jeres forretning. Derfor skal du involvere medarbejderne i udviklingsprojektet og forklare, hvad der skal ske, og hvor I er på vej hen,” siger Mads Voigt Hingelberg og uddyber:

”Hvis indførelse af teknologi betyder, at der skal være færre medarbejdere i produktionen, skal du fortælle, hvilke konsekvenser det får. For eksempel om der er mulighed for at finde andre opgaver til dem på kontoret eller udvikle deres kompetencer til at varetage nye opgaver.”

Mads Voigt Hingelberg er en del af teamet bag innovationshuset Innovation Lab. I samarbejde med Mads Thimmer og Frederik Bonde hjælper han organisationer med at tænke og skabe nyt i en verden i konstant forandring.

  • [Brug ikke] Senmatic15219 Mellemstr (1)

    Læs også casen: Digitalisering sikrer øget produktivitet

    Da Senmatic fik ny ejer og bestyrelse, kom der en ny forretningsstrategi med digitalt fokus. De nye digitale tiltag er kommet godt fra start ved at arbejde tværgående og involvere medarbejdere og kunder i processen