Guide: Fem råd til succes med netværk

Det kan være grænseoverskridende at gå hen og netværke med en, du ikke kender. Ikke desto mindre er det vejen frem, hvis du vil have sparring på dine eksportudfordringer fra dit netværk.

Det er svært at skabe en succesfuld virksomhed på egen hånd. Men med hjælp og sparring fra andre, som har prøvet det før, kan du springe deres fejl over, og vejen til succes er kortere. Her er dit netværk guld værd. Men hvordan kommer du i gang?

Sebastian Schwarz, Head of Secretariat i Danish Export, giver her fem råd, så du kan styrke dit netværk. 


#1: Spring ud i det ukendte

Du kender det sikkert godt: Du kommer til et arrangement eller er på messe i udlandet, og inden længe snakker du med dem, du kender i forvejen. Men vil du have mere ud af dit netværk, skal du springe ud i det ukendte.

”Der er ofte langt større gevinster at hente, når du taler med dem, du ikke kender. De ser typisk på problemer gennem andre briller end dig, og kan komme med nye råd og vinkler, så du får kvalificeret viden og hjælp. Udstiller din virksomhed for eksempel på en messe, er det oplagt at tale med de andre virksomheder, som udstiller. I kan helt sikkert hjælpe hinanden, også selvom I er konkurrenter,” siger Sebastian Schwarz.

  • ”Gennem samarbejde kan du opnå fem til ti gange mere succes, end hvis du forsøger alene. Jeg har ofte set, at de samarbejder opstår i vores netværk her i Danish Export, og derfor ved vi, at der er masser at vinde ved at bruge sit netværk.”
    Sebastian Schwarz Head of Secretariat danish export / dansk eksport Sebastian Schwarz, Head of Secretariat, Danish Export Føj Sebastian til dit netværk på LinkedIn

#2: Start samtalen med noget hverdagsagtigt

For nogle falder det helt naturligt at snakke med folk, de ikke kender. Hvis du synes, det er en udfordring at starte en ny samtale, kan du følge nogle få fif, som får snakken til at glide.

”Du kan for eksempel stille spørgsmål til noget hverdagsagtigt eller noget i omgivelserne. Er du for eksempel på messe i Dubai, kan det være om det mellemøstlige marked generelt, om messestandens opsætning eller noget helt tredje. Det er vigtigt at huske, at vi alle blot er mennesker, og derfor gør det ikke noget at lægge let ud,” forklarer Sebastian Schwarz.

  • Netværk Der Sidder Om Bord Og Netværker

    Er du networker eller connector?

    Er du allerede god til at netværke, kan du overveje din stil. Networkers bruger deres netværk strategisk. De deler gerne viden men forventer at få noget igen. Connectors deler gerne viden, også selvom de ikke får noget igen. Forskning viser, at connectors møder mere goodwill i deres netværk – simpelthen fordi, at de uvildigt hjælper andre.

#3: Tag fat i mennesker, du ikke kender

Når du vil opbygge dit netværk, er det vigtigt, at du tænker ud af boksen og bruger andre forbindelser end dine nærmeste professionelle kontakter. Alle i din virksomheds sfære, din løbemakker eller nabo kan være relevante. Måske har din nye kollega, som har boet fem år i Tyskland, en kontakt, som kan løse din udfordring.

”De fleste ser og bruger kun de kontakter, som de kender i forvejen. Men overvej lige, hvor mange spændende mennesker dine kontakter er forbundet med. Ude i dit netværks andet led, finder du kontakter med andre uddannelser, livserfaringer og kompetencer, som måske har viden, der er værdifuld for dig.”

#4: Udvid dit netværk digitalt

Sebastian Schwarz anbefaler, at du bruger LinkedIn til at forløse det potentiale, som andet led i dit netværk har, fordi du hurtigt og let kan finde og kontakte de mennesker, som er spændende for dig. Der er bare en vigtig spilleregel, du skal huske.

”Du skal altid skrive en kort besked, når du connecter med nogen på LinkedIn, som du ikke kender i forvejen. Det er jo også mærkeligt, hvis du går op til en fremmed på en konference, siger ’hej’ og nichts weiter.” siger han.

”Det behøver ikke være en lang besked. Det er nok for eksempel at skrive: ’Hej [navn], du ser spændende ud. Jeg håber, du har lyst til at connecte her på LinkedIn.’ Du kommer langt med ros og pæne ord, når du vil udvide dit netværk på LinkedIn,” forklarer Sebastian Schwarz

  • Menneske Som Sidder Ved Computer

    Styrk dit netværk før, under og efter møder

    Før

    Hvis du får en deltagerliste, kan du se den igennem og på forhånd tage stilling til, hvem du gerne vil tale med. Sæt også mål for dig selv – fx at du skal snakke med mindst to, du ikke kender, inden mødet er slut.

  • Mennesker Der Netværker Omkring Bord I Et Netværksmøde

    Styrk dit netværk før, under og efter møder

    Under

    Vær åben og del ud af din viden, andre kan helt sikkert bruge den. Og vær ikke bange for bede om hjælp eller gode råd. Mange bliver beæret over, at du spørger.

  • Mennekser, Der Netværker I En Gang

    Styrk dit netværk før, under og efter møder

    Efter

    Følg op. For eksempel ved at sende en mail eller connecte på LinkedIn. Du kan også registrere dine nye kontakter i dit CRM -system, så sikrer du, at du altid har deres oplysninger lige ved hånden.

#5: Start med at hjælpe

Når netværket er på plads, skal du pleje dine kontakter mellem messer og andre arrangementer. Start altid med at spørge, hvad du kan gøre.

”Stil dig til rådighed og del ud af din viden. Det er altid godt at lægge ud med at give. I de fleste tilfælde vil din hjælp typisk være at forbinde folk, du møder med andre fra dit netværk. For eksempel kan en af dine kontakter fra Kina være guld værd for en anden virksomhed, som gerne vil ind på det kinesiske marked,” siger Sebastian Schwarz.

Henrik Mørkholdt - netværksmøde, oplæg

Hvad er et netværk?

Dit netværk er vigtigt, fordi menneskerne i dit netværk kan hjælpe dig med viden og erfaringer, så du let kommer videre med dine eksportudfordringer. Du kan etablere et stærkt netværk på flere måder. For eksempel ved at deltage i netværksarrangementer, netværksmøder og ved at kontakte nye netværksforbindelser på de sociale medier. Mellem netværksmøder og netværksarrangementer er det vigtigt, at du hjælper, plejer og vedligeholder dit netværk. Hvis du hjælper andre, er der større sandsynlighed for, at andre fra dit netværk vil hjælpe dig, når du selv har en udfordring.