• Viden
  • Markeder
  • USA
  • Biden fokuserer indenrigs, og Kina har kastet fløjlshandsken

Analyse fra Jyske Bank: Biden fokuserer indenrigs, og Kina har kastet fløjlshandsken

Trumps strategi med at bekæmpe Kina ved at slås er byttet ud med Bidens tilgang - at bruge USA's allierede til at bekæmpe kineserne. Samtidig er Biden presset på indenrigspolitikken, mens Kina øger investeringerne til forskning og udvikling i egne virksomheder. Læs hele analysen fra chefanalytiker Kim Fæster, Jyske Bank.

”Biden er ikke gået til valg på en offensiv udenrigspolitik, og han har alle mulige andre problemer at slås med på den indenrigspolitiske bane. Samtidig er der stor mistillid til Kina i den amerikanske befolkning, så det duer ikke at være soft on China. Biden satser derfor på at køre en relativ hård linje over for Kina ved at bruge sin allierede til at omringe landet og presse på for at stille krav til miljø og arbejdsvilkår,” forklarer Kim Fæster.

Øger investeringer til 500 milliarder dollars

Kineserne har for nylig meldt en ny femårs plan ud, hvor Xi Jinping lægger op til at øge investeringerne til forskning og udvikling i kinesiske virksomheder med 500 milliarder dollars. Til sammenligning går Biden med planer om at hæve landets investeringer til 200 milliarder dollars.

”Det er svært at kende beløbet præcist, fordi kineserne understøtter egne virksomheder på mange forskellige måder. Fx via billige banklån, lavere etableringsomkostninger, skatter og afgifter mv. De amerikanske toldsatser er designet til at forsøge at dæmme op for eksporten af kinesiske varer til USA, så de bliver brugt som en form for våben mod Kina,” siger Kim Fæster.   

USA Vs Kina Hænder
Trumps strategi med at bekæmpe Kina ved at slås er byttet ud med Bidens tilgang - at bruge USA's allierede til at bekæmpe kineserne.
Bruger enorm købekraft

Den kinesiske attitude er, at landet vil gerne vokse internt, men også eksternt, og det er grunden til, at de giver økonomisk støtte til nogle af deres virksomheder. Ifølge Kim Fæster er landet et ekstremt stort og interessant marked, og en af de økonomier der vokser kraftigst i verden:

”Xi Jinping kører en såkaldt dual cirkelstrategi, og ambitionen er at blive verdens økonomiske supermagt. Med 1,4 mia. købeklare kinesere er købekraften enorm, og den bruger de. Fx fik Australien det at mærke, da der kom en melding fra den øverste ledelse om at stoppe med at købe vin, kød og kul fra landet som konsekvens af deres opbakning til USA.” Han fortsætter:

”Kinesiske virksomheder skal levere til kinesiske forbrugere, og Kina bereder sig på, at trykket fra omverdenen bliver stærkere. Vi ser små tegn på opdeling i verden – et nyt jerntæppe, hvor Kina står sammen med Rusland og en række diktaturer i Afrika og Sydamerika. Vi ser også, at Erdogan nogle gange er på Kinas side. Biden forsøger på sin side at skabe en alliance med EU, Japan og Australien.”

EU er mere kritisk

Kim Fæster forklarer, at der i kølvandet på Trumps retorik er kommet mere bekymring for Kina i EU:

”Europæerne ser på Kina med mere kritiske øjne og er stærkt bekymrede over Kinas omgang med menneskerettigheder, deres behandling af mindretal mv. Der bliver ikke indgået aftaler med mindre, der sker en udvikling der. For virksomheder kan det få enorme konsekvenser, at linjerne er trukket op. H&M nægter fx at bruge tøj produceret med bomuld, som måske bliver produceret under slavelignende forhold og bliver derfor boykottet af forbrugerne.”

Som eksportvirksomhed skal du passe på, at du ikke kommer i søgelyset hos de kinesiske myndigheder.

”Kineserne reagerer meget kraftigt på, hvis nogen forsøger at blande sig i indenlandske forhold. Det er en meget svær balancegang, og som virksomhed bliver du en lus mellem to negle. Den måde du opfører dig ansvarligt på i USA og EU i forhold til menneskerettigheder og miljø, kan du ikke overføre til Kina – det modsætningsforhold er en farlig cocktail. Fordelen for de fleste danske virksomheder er, at de ikke er store derude og beskæftiger sig ikke områder, der ligger lige for i konflikten,” siger Kim Fæster.