• Viden
  • Eksportsalg
  • Cases
  • Case: Stigende fragt- og råvarepriser: Få HydraSpecmas bedste vaccine-råd mod corona i din supply chain

Stigende fragt- og råvarepriser: Få HydraSpecmas bedste vaccine-råd mod corona i din supply chain

Stort prispres og ekstrem knap kapacitet kendetegner billedet, når Morten Kjær, Group CEO i HydraSpecma, sætter ord på fragt- og råvaresituationen på verdensplan. Virksomheden navigerer i de stigende priser ved blandt andet at gå i tættere dialog med kunderne.

”Én for sen leverance er én for meget, og lige nu er vores leverance-performance ikke helt, som vi gerne vil have den,” siger Morten Kjær, Group CEO i HydraSpecma.

Øger sikkerhedslager

Virksomheden leverer hydrauliske løsninger til kunder verden over og inden for en række industrier. Da corona rammer Danmark i marts 2020, er HydraSpecma forberedt. Virksomheden har allerede mærket pandemien i Kina og har beredskaber omkring fx rejserestriktioner, onlinemøder og hjemmearbejde klar til at rulle ud i Europa.

”Vi øgede vores sikkerhedslagre allerede ultimo 2020, og det hjælper os i dag med at holde vores kunder kørende trods den globale knaphed på komponenter. Det betyder for os, at vi binder mere kapital i vores lagre, og vi har større omkostninger på lagerplads. Til gengæld giver det os større chance for at opretholde leveringen til vores kunder, og det er afgørende for os,” siger Morten Kjær.

[Brug Ikke] Hysp Mortenkjaer 03 (1)
Morten Kjær, Group CEO i HydraSpecma
Stigende efterspørgsel, knap kapacitet

Når han skal beskrive situationen på verdensmarkedet lige nu, er det stigende efterspørgsel og knap kapacitet, der kendetegner billedet. Samtidig er der kommet fokus på nye områder:  

”Vores input costs har været stigende kvartal for kvartal gennem 2021. I bedste fald stagnerer priserne på råvarer fra 2. kvartal 2022. Hvor vi tidligere havde fokus på klassiske råvarer som stål, aluminium og gummi, ser vi nu, at priser på elektronik til print og displays mv. har en kæmpe effekt,” siger Morten Kjær og fortsætter:

”Fragt- og energipriser er også blevet meget mere relevant for os og vores kunder. Det var ikke en del af vores verden tidligere, fordi vi ikke flytter så mange varer på tværs af verden. Fragtraterne er nu mere end syvdoblet på søfragt, og inden for road transport oplever vi nu også store stigninger. Endelig er udgifter til pakning af varer kommet til. Emballeringsmateriale er ekstremt dyrt, og det har i dag en meget større påvirkning end tidligere.”  

Vaccine i supply chain

HydraSpecma arbejder målrettet med at optimere sin supply chain for at sikre mindst mulig indvirkning på forretningen. Den øgede lagerkapacitet er ét af elementerne i den vaccine mod corona, som virksomheden bruger:  

”Vi har også en øget frekvens på dialog med kunder omkring forecast, så vi kan sikre kapacitet i vores fabrikker. Data er ekstremt vigtigt, og vi har EDI-planer kørende elektronisk, så vi hurtigt kan tilrette planerne. Stigende råvarepriser kan vi ikke undgå, men på denne måde kan vi gå efter længevarende aftaler med leverandører og får dermed bedre mulighed for at indgå kommercielle aftaler,” forklarer Morten Kjær.

Han oplever, at leverandørerne er positive over for, at virksomheden committer sig til længere aftaler:

”De kan stadig ikke give os garanti for levering, men skal vi på spotmarkederne for at købe ind, er det lige nu moderne pirateri.”

Agile og grønne

Hos HydraSpecma har vaccinen haft sin indvirkning:

”Vores medarbejdere har ydet en kæmpe indsats, og vi tror på, at vi klarer os relativt godt, selvom vi ikke helt har den leverance-performance, som vi er kendt for under mere normale markedsforhold. Tingene ændrer sig langt hurtigere i dag end for 5 år siden, og jeg mener, at vejen frem for eksportvirksomheder er at være agile, omstillingsparate og grønne. Det er vi klædt på til som danske virksomheder, og jeg tror på, at det vil hjælpe os til at skabe vækst de kommende år.”